Să ne respectăm istoria! Cât de mult îi datorează Clujul de astăzi fostului mare om politic maghiar Mikó Imre

Posted by

Una dintre cele mai mari personalități politice și culturale din anii 1800 și unul dintre cei care au avut o contribuție majoră pentru formarea Clujului actual a fost fostul mare om politic de origine maghiară Mikó Imre, născut în anul 1805 și decedat în 1876. Acesta se odihnește în cripta familiei sale din Cimitirul Hajongard din Cluj-Napoca.

Mikó Imre a fost unul dintre cei mai importanţi politicieni ardeleni din secolul XIX şi finanţator al instituţiilor culturale ardelene. A contribuit decisiv, dacă considerăm doar cele din Transilvania, la înfiinţarea universităţii din Cluj (1872), a Asociaţiei Muzeului Ardelean (1859, Erdélyi Múzeum Egyesület), Asociaţiei Gospodarilor Ardeleni (1854, Erdélyi Gazdasági Egyesület) precum şi a multor şcoli şi alte instituţii din Transilvania.

Una dintre contribuțiile sale, omisă, din păcate, din toate relatărilesiv, a fost de natură financiară, pe care a avut-o în 1861 la formarea Asociației Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român (ASTRA) precum şi suportul pentru asociaţia similară a saşilor.

Politicianul maghiar a avut o contribuţie esenţială la dezvoltarea Clujului, după ce în calitate de ministru al transporturilor, a promovat realizarea căii ferate, fiind el însuşi primul pasager ajuns la Cluj cu trenul, chiar înainte de inaugurarea oficială.

De asemenea, acesta a donat în 1859 grădina proprie de pe strada Szén (Cărbunelui, actuala strada Clinicilor) Asociaţiei Muzeului Ardelean unde a fost amenajată prima grădină botanică din Cluj – actualmente locaţia Facultăţii de Geografie şi a Muzeului Zoologic.

În anul 1889 a fost dezvelit bustul din grădina Mikó, iar strada a fost redenumită Mikó în 1899, numele fiind păstrat chiar şi în perioada interbelică, semn al respectului de care se bucura din partea tuturor clujenilor, indiferent de etnie.

În prezent, doar o stradă nesemnificativă de pe Feleac îi poarte numele la Cluj celui ce a fost marele om politic Mikó Imre.

Sursa: András Vajda / Amintiri din Vechiul Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *