Satul de o frumusețe rară din județul Cluj. Se află la doi pași de Cluj Napoca

Posted by

La mai puțin de o oră de mers cu mașina se află un sat, izolat, care este de o frumusețe rară.

Un cunoscut  păstrător al tradițiilor pupulare, Mihai Hossu, din Cluj Napoca a descoperit acest loc de basm.

Satul de o frumusețe rară
Satul de o frumusețe rară

Departe de lumea agitată satul este situat pe un drum izolat care nu duce niciunde. Din acest motiv, traficul de tranzit nu există. Mașinile de asemenea. Locul pare încremenit într-o liniște monumentală. Casele sunt ordonate și îngrijite, semn că sunt ocupate de oameni gospodari.

Satul de o frumusețe rară
Satul de o frumusețe rară

”Satul Pietroasa ține de comuna Moldovenești și e poziționat la câtiva kilometri în spatele Pietrei Secuiului, pe care poți ajunge într-o drumeție lejeră de o ora și jumătate. Marele lui avantaj este ca e ferit de traficul de tranzit, fiind asezat ca un apendice la drumul județean Moldovenesti-Podeni. În Pietroasa ajungi doar ca destinație, nici un drum spre altceva nu trece pe acolo. Nu o să găsiți mare lucru despre el cautând pe google, deși e la nici o oră de Cluj”, a scris Mihai Hossu.

Arhitectura caselor vechi a fost păstrată de proprietari.
Arhitectura caselor vechi a fost păstrată de proprietari.

Piatra Secuiului, un loc de poveste

Piatra Secuiului, în maghiară Székelykő, este un vârf de munte sterp la est de Rimetea, județul Alba. Este parte a Munților Trascăului. Formațiunea este cunoscută și sub numele de Colții Trascăului.

Piatra Secuiului este un masiv calcaros aflat între satele Rimetea și Pietroasa, la granița dintre județele Alba și Cluj. Cele două vârfuri ale formațiunii sunt străpunse de o râpă abruptă. Acest lucru face ca soarele să răsară de două ori, pentru un observator aflat în vestul formațiunii. Scriitorul maghiar Mór Jókai menționează acest efect în romanul său ”Unul este Dumnezeu”.

Mai trebuie spus că satul Pietroasa apare pentru prima oară pe o hartă a Imperiului Austriac, la  data de 1769. Atunci, numele localității era Cseges.

Foto: Mihai Hossu

6 răspunsuri

 1. Avatar Robert
  Robert
 2. Avatar Magdalena Molnar
  Magdalena Molnar
 3. Avatar Bb
  Bb
  1. Avatar Gherman
   Gherman
 4. Avatar ZOLTAN KOBLE
  ZOLTAN KOBLE
 5. Avatar Dodo
  Dodo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *