,

Schimbări importante în legislația rutieră. Află ce reguli vor fi introduse

Posted by

Schimbări importante în legislația rutieră. Apare un indicator nou și au fost introduse noi reguli pentru filmările din trafic.

Schimbări majore în legislația rutieră
Schimbări importante în legislația rutieră

Guvernul României a adoptat în şedinţa de vineri, 28 iunie 2024, Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în scopul creşterii siguranţei rutiere, iniţiată de Ministerul Afacerilor Interne.

Modificări privind examinarea medicală şi psihologică

Modificările vizează, în special, oferirea pârghiilor legale necesare poliţiştilor pentru depistarea persoanelor care conduc pe drumurile publice sub influenţa alcoolului sau a substanţelor cu efect psihoactiv. De asemenea, va fi introdusă scurtarea perioadei de determinare a prezenţei acestor substanţe în sânge, în urma analizării probelor biologice recoltate, conform Agerpres.

Examinarea medicală se realizează în scopul certificării aptitudinilor fizice şi mentale ale unei persoane necesare conducerii unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai. Evaluarea psihologică în scopul certificării capacităţilor psihologice necesare pentru a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie.

De asemenea, sunt stabilite condiţii clare în care poliţia rutieră, după înştiinţarea cadrelor medicale, poate retrage în vederea suspendării permisul de conducere în cazul în care evaluarea medicală şi psihologică nu este efectuată, conform legii, sau rezultatul indică faptul că persoana examinată nu este aptă pentru a conduce pe drumurile publice.

Relocarea vehiculelor staţionate regulamentar pe drumurile publice

Poliţia rutieră poate dispune relocarea vehiculelor staţionate regulamentar atunci când această măsură este necesară pentru a permite:

  • executarea unor lucrări sau prestarea unor servicii publice de interes naţional sau local;
  • intervenţia serviciilor de urgenţă în vederea prevenirii sau limitării efectelor unor accidente, calamităţi sau dezastre;
  • instituirea unor măsuri de ordine şi siguranţă publică.

Poliţia rutieră poate dispune relocarea vehiculelor din oficiu ori la solicitarea administraţiei publice locale, administratorului drumului public sau a instituţiilor care realizează intervenţia. Relocarea se poate dispune numai dacă, în prealabil, au fost realizate măsuri de informare publică cu privire la necesitatea eliberării spaţiului cu destinaţia de parcare, adecvate situaţiei de fapt.

Relocarea vehiculelor se realizează, după caz, de către administraţia publică locală sau de către administratorul drumului public.

Relocarea vehiculelor se face în imediata apropiere a locului staţionării acestora ori în cel mai apropiat spaţiu cu destinaţia de parcare, după caz.

Testarea pentru alcoolemie a persoanelor care conduc biciclete şi trotinete

Conducătorii de biciclete şi trotinete electrice au obligaţia să se supună testării pentru consumul de alcool şi substanţe psihoactive. Refuzul constituie contravenţie şi este sancţionat.

Măsuri cu privire la testarea conducătorilor auto pentru consum de substanţe interzise

Introducerea unor criterii cu privire la stabilirea obligaţiei legale a poliţistului rutier de a solicita anumitor participanţi la trafic efectuarea testării în vederea stabilirii consumului de substanţe psihoactive ori a concentraţiei de alcool în aerul expirat, după caz, cum ar fi:

  • situaţia în care observă în vehicul recipiente ce pot conţine băuturi alcoolice şi care prezintă urme de consum sau substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive;

  • săvârşirea în mod repetat, în ultimii 3 ani, a anumitor contravenţii sau infracţiuni în legătură cu consumul de alcool, droguri sau substanţe psihoactive, după caz;

  • stabilirea unor aspecte ce ţin de testarea conducătorilor vehiculelor în vederea stabilirii consumului de substanţe psihoactive ori a concentraţiei de alcool în aerul expirat, respectiv a celui privind recoltarea mostrelor biologice. Concret, se instituie posibilitatea ca determinarea prezenţei în organismul unei persoane a substanţelor psihoactive să poată fi realizată şi în cadrul laboratoarelor de specialitate din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române acreditate în acest sens sau în unităţile sanitare publice acreditate pentru astfel de determinări şi autorizate în conformitate cu normele metodologice elaborate de Ministerul Sănătăţii;

  • În cazul în care concentraţia alcoolică este de până la 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat, inclusiv, persoana testată poate solicita poliţistului rutier să-i efectueze o a doua testare după 15 minute, dar nu mai mult de 20 minute de la primul test. În această situaţie, prezintă valoare juridică rezultatul celei mai mici concentraţii de alcool pur în aerul expirat.

Responsabilizarea administratorilor drumurilor

Prin adoptarea modificărilor propuse de MAI se elimină posibilitatea persoanei juridice cu atribuţii în ceea ce priveşte asigurarea viabilităţii infrastructurii rutiere de a achita jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege.

Măsuri pentru folosirea mijloacelor video de către poliţişti, pentru probarea abaterilor rutiere

Abilitarea Poliţiei Române de a prelucra datele de monitorizare a traficului rutier, colectate de administratorii drumurilor publice de interes judeţean şi local cu ajutorul unor mijloace tehnice instalate pe drumurile pe care le administrează. Această măsură vine în completarea Legii 383/2022 care a introdus aceleaşi prevederi pentru drumurile de interes naţional, prin sistemul informatic E-SIGUR;

Extinderea modalităţii de constatare a contravenţiilor la regimul circulaţiei pe drumurile publice, în sensul instituirii unui mecanism prin care participanţii la trafic pot depune sesizări cu privire la posibile situaţii de condus agresiv surprinse în înregistrări video sau audio-video, după caz.

Introducerea unor noi indicatoare

Prin proiectul adoptat se introduce un nou indicator de avertizare în privinţa păstrării distanţei faţă de vehiculul din faţă, precum şi a unui marcaj cu acelaşi scop.

Indicatoarele şi marcajele vor fi aplicate pe drumurile expres şi autostrăzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *