Se anunță consultare publică pentru stabilirea impozitelor și taxelor locale pe 2024

Posted by

Primăria Cluj-Napoca a anunțat inițierea procedurii de consultare publică, în conformitate cu prevederile Legii 52/2003 privind consultarea publică și transparența decizională referitoare la proiectul de Hotărâre privind stabilirea nivelurilor pentru valorile impozabile, impozitele și taxele locale pentru anul 2024.

Etapa consultării publice are loc în perioada 6-21 iunie 2023. Persoanele interesate pot trimite sesizările, observațiile, punctele de vedere la adresa de e-mail: consultarepublica@primariaclujnapoca.ro sau pot înregistra adrese scrise la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetățeni, str. Moților nr.7 sau la orice primărie de cartier.

Municipalitatea propune o indexare cu rata inflației de 13.8% aferentă anului 2023. De asemenea, proiectul prevede și o bonificație de 10% pentru plata cu anticipație a impozitelor locale, până la data de 31 martie, datorate pentru întregul an de către contribuabil.

„Începând cu 1 ianuarie 2024, se aprobă indexarea impozitelor și taxelor locale, respectiv actualizarea limitelor amenzilor, cu rata inflației de 13,8%”, se arată în documentul aflat în consultare publică.

Pentru clădirile nerezidențiale, persoanelor fizice li se va aplica o cotă de impozitare de 0,2%, iar pentru persoanele juridice cota de impozitare va fi de 1%.

De asemenea, în vederea descurajării construirii în municipiul Cluj-Napoca a clădirilor fără respectarea legislației, vor fi aplicate cote adiționale după cum urmează:

20% la impozitul pentru clădirile construite cu nerespectarea autorizației de construire
50% la impozitul pentru clădirile construite fără deținerea unei autorizații de construire.

Proiectul prevede și scutiri pentru o serie de proprietăți, precum:

  • Clădirile utilizate pentru servicii sociale
  • Clădiri restituite în urma preluării abuzive în perioada 6 martie 1945-decembrie 1989
  • Clădiri retrocedate ce au aparținut cultelor religioase din România
  • Clădirile de deținute de asociațiile de dezvoltare intercomunitară sau clădirile folosite pentru desfășurarea de activități sportive.

    Pentru anul în curs, valoarea impozitelor și a taxelor locale a fost indexată cu rata inflației de 5,1%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *