,

Se va desființa Spitalul CFR din Cluj-Napoca? Care va fi soarta acestei unități medicale?

Posted by

Unitatea medicală a Căilor Ferate Române (CFR) din Cluj-Napoca nu se va desființa, așa cum se vehicula și nici nu vor fi dați oameni afară, ci va fi preluată de Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” (UMF).

Spitalul CFR va fi transformat de UMF într-o clinică universitară, iar universitatea de medicin[ este un susținător al inițiativei de înființare a unei rețele naționale de spitale universitare prin preluarea spitalelor aflate în subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

Rectorul UMF Cluj declarat în luna martie martie a acestui an că preluarea Spitalului Clinic C.F. din Cluj-Napoca și transformarea lui într-un spital universitar reprezintă o oportunitate importantă pentru universitate și pentru întreaga comunitate din regiunea Transilvaniei.

„Prin transformarea Spitalului Clinic C.F. într-un spital universitar, actul medical va fi perfecționat prin expertiza cadrelor didactice și cercetătorilor din cadrul UMF Cluj-Napoca. În ceea ce privește colaborarea universității noastre cu acest spital în formarea studenților, acest lucru va fi extins și îmbunătățit.

Un număr mult mai mare de studenți vor putea dobândi experiență și abilități practice într-un mediu profesional de înaltă performanță. De asemenea, un astfel de spital universitar ar putea servi ca centru de cercetare medicală, oferind cercetătorilor oportunități de a studia și de a dezvolta noi metode de tratament și tehnologii medicale”, a explicat rectorul Anca Buzoianu.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a susținut luni, despre spitalele CFR, că nu vor fi desființate și nu vor fi daţi oameni afară şi concediaţi, iar acestea vor fi transferate, după caz, la autorități sau alte structuri, cum ar fi universități de profil.

„Aşa cum ştiţi, în coordonarea Ministerului Transporturilor se află 15 spitale. Au rămas în coordonarea Ministerului Transporturilor dinainte de ’89. (…) N-a spus nimeni că desfiinţează spitale, aşa cum am văzut unele ştiri. Nimeni nu a spus acest lucru, ci că vor fi transferate, după caz, la autorităţi locale. Că e vorba de Consiliul Judeţean, că e vorba de o primărie municipiu reşedinţă, că e vorba de o asociere între cele două, că e vorba de universităţi sau că e vorba, cum e la Bucureşti, de alt minister, Ministerul Apărării, astea sunt soluţiile. Nu desfiinţează nimeni nimic. (…) În momentul când transferi, e cu preluare de atribuţii, adică cei care vor lua aceste spitale – şi să ştiţi că s-a făcut acest proces e foarte înaintat – vor prelua şi acele lucruri care ţin de specificul acelor spitale”, a spus Grindeanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *