Fenomenul dăruirii de mărțișoare era la modă chiar și în timpul regimului comunist. Securitatea comunistă cumpăra mărțișoare.
Un raport secret, întocmit de un fost ofițer de securitate, aproba suma de 70 de lei. Destinația banilor era achiziția de mărțișoare pentru sursele Lili, Cheța, Bianca etc.
”Rog să aprobați decontarea sumei de 70 de lei (șaptezeci), fără actre justificative, cheltuiți pentru cumpărararea de mărțișoare oferite următoarelor surse”.
Raportul clasificat strict secret este datat 17 martie 1977. Documentul a fost aprobat de șefii Securității, sursele primind câte un mărțișor.
Documentul a fost găsit în arhiva Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor fostei Securități. Cercetătorii instituției l-au descoperit într-un dosar de urmărire informativă și l-au publicat pentru a marca Ziua Mărțișorului, care este pe 1 Martie.
Istoria mărțișorului
În jurul mărțișorului există o mulțime de legende. Cu toate astea nu se poate spune cu exactitate de unde vine acest obicei.
Una dintre legendele populare spune ca marțișorul ar fi fost tors de Baba Dochia în timp ce urca cu oile la munte.
Un alt mit povestește cum Soarele a coborât pe Pământ în chip de fată preafrumoasă. Dar un zmeu a furat-o și a închis-o în palatul lui. Atunci păsările au încetat să cânte, copiii au uitat de joacă și veselie, și lumea întreagă a căzut în mâhnire. Văzând ce se întâmplă fără Soare, un tânăr curajos a pornit spre palatul zmeului să elibereze preafrumoasa fată. A căutat palatul un an încheiat, iar când l-a găsit, a chemat zmeul la luptă dreaptă. Tânărul a învins creatura și a eliberat fata.
O altă legendă este legată de frumoasa Primăvară care a ieșit la marginea pădurii și a observat cum, într-o poiană, într-o tufă de porumbari, de sub zăpadă răsare un ghiocel. Ea a hotărât să-l ajute și a început a da la o parte zăpada și a rupe ramurile spinoase. Iarna, văzând aceasta, s-a înfuriat și a chemat vântul și gerul să distrugă floarea. Ghiocelul a înghețat imediat. Primăvara a acoperit apoi ghiocelul cu mâinile ei, dar s-a rănit la un deget din cauza mărăcinilor. Din deget s-a prelins o picătură de sânge fierbinte care, căzând peste floare, a făcut-o să reînvie. În acest fel, Primăvara a învins Iarna, iar culorile mărțișorului simbolizează sângele ei roșu pe zăpada albă.
Lasă un răspuns