Directorul Instititului pentru Fizica Pământului, Constantin Ionescu a făcut un anunț îngrijorător, pentru specialiști.
Zona unde a avut loc cutremurul de 5.6 grade, nu era cunoscută pe garta seismologică a României.
”Ieri fost un cutremur de 5.2 grade la adâncimea de zece kilometri. Azi, după 16 replici ale cutremurului de ieri, s-a produs undeva la zece kilometri depărtare, un alt cutremur de 5.6 grade, la adâncimea de șapte kilometri.
Este o zonă unde nu s-au produs cutremure, decât foarte rar. Este pentru noi o surpriză că zona respectivă s-a activat. Mai sunt exemple din anii 1963, 1964, sau altele din 1910, tot de magnitudini de sub 4. Din punct de vedere geologic, a existat o mișcare a faliilor pe verticală, la ambele cutremure, fiind vorba despre un tandem de cutremure. Cel de azi poate să nu fie o replică a lui”, a spus inginerul Ionescu.
La Cluj Napoca, cutremurul a fost resimțit cu o intensitate mică.
Vor fi foarte multe replici
Șeful de la Fizica Pământului a mai spus că vor exista foarte multe replici, și că speră activitatea telurică se se liniștească.
”După experiența de azi, este greu de spus dacă energia se descarcă sau se acumulează energia în altă parte. Să sperăm că se va liniști totul. Vor fi foarte multe replici. Ele ar trebui să mute în zona cutremurului doi. Adică, o replică trebuie să se producă tot în zona unde s-a produs șocul principal. Depinde de la cutremur la cutremur și de mecanismul lor”, a mai spus inginerul Ionescu.
Legat de o posibilă legătură cu zona Vrancea, șeful de la Fizica Pâmântului a infirmat orice legătură.
”Nu există o legătura cu Vrancea. Zona Vrancea este la contactul dintre două plăci tectonice. Efectul sau influența nu vine de sus în jos, ci de jos în sus”, a mai spus Ionescu.
Raed Arafat, șeful ISU a precizat că la Târgu Jiu au fist afectate cinci blocuri de locuințe, unde s-au înregistrat fisuri.