La 74 de ani, Marius Hossu, președintele Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Cluj, este un om foarte activ. Are o pensie și două salarii de președinte la ”vânători”.
Cu alte cuvinte, dacă ar fi să ne luăm după Codul Muncii, președintele Hossu, de la Vânători, ar trebui să lucreze 16 ore pe zi, adică de la opt dimineața, la 12 noaptea, ceea ce nu credem să întâmplă în realitate.
Primul venit este un salariul minim pe economie, pe care Marius Hossu îl încasează de la AJVPS Cluj. Al doilea salariu, este tot unul minim, pe economie, 3.000 de lei – brut, pe care îl primește de la o altă asociație a vânătorilor, respectiv de la Asociația de Vânătoare și Pescuit Sportiv Voievodul Gelu.
Departamentul de Investigații de la Foaia Transilvană a reușit să îl contacteze pe Marius Hossu, pentru a afla când are timp să le facă pe toate, și dacă nu cele două funcții de președinte sunt incompatibile una cu cealaltă.
Ce spune Hossu despre AJVPS Cluj
Președintele AJVPS Cluj a recunoscut că primește venitul minim brut pe economie de la la asociația pe care o conduce.
Hossu ne-a declarat că venitul este mult mai mic decât al directorului executiv, și că dacă ar fi vrut și-ar fi putut pune un salariu de 15.000 de lei.
”Pentru mine este importantă activitatea pe care o fac, nu să fac bani din salarii sau altele. Dacă mă înțelegeți. Puteam să îmi pun salariu de 15.000 de lei, dar nu am vrut. Puteam să fac afaceri cu fondurile de vânătoare, dar din nou nu am vrut. Pentru mine, vânătoarea nu este o afacere. Toate veniturile asociației sunt declarate la Ministerul de Finanțe”, ne-a spus Hossu.
Nu crede că este incompatibilitate
Al doilea venit de președinte este încasat de Hossu, de la Asociația de Vânătoare și Pescuit Sportiv Voievodul Gelu.
Deși se spune că este vorba despre o asociație privată, care gestionează fondurile de la Frata, Unguraș și Vaida Cămăraș, lucrurile nu stau chiar așa.
”Prin 2014, când Asociația Națională a Vânătorilor era condusă de un personaj, care a vrut să ne desființeze, am luat decizia să facem o altă asociație. Nu e vorba despre o firmă privată, ci de o altă asociație, unde tot cei de la AJVP suntem. Aici sunt patru angajați, eu cu salariul minim, și trei paznici de vânătoare”, ne-a mai spus Hossu.
Întrebat de ce trebuie să primească salariu și de la Asociația Voievodul Gelu, în condițiile în care este, ”tot AJVPS”, Marius Hossu ne-a declarat că are și atestat de paznic, și în cazul în care unii dintre păzitorii fondurilor de vânătoare s-au îmbolnăvi, atunci el asigura temporar această funcție.
Bilanțurile de la Ministerul de Finanțe sunt clare
Ministerul de Finanțe a publicat bilanțurile contabile pentru anul 2022, pentru cele două asociații.
La ”Voievodul Gelu”, nu sunt patru angajați, ci șase, așa cum rezultă din bilanț.
În plus, deși Marius Hossu spune că 90 la sută dintre membrii de la AJVPS Cluj sunt membrii și la ”Voevodul Gelu”, veniturile asociației sunt mult mai mici, de vreo nouă ori, în comparație cu cele ale AJVPS Cluj.
De exemplu, în 2022, asociația a avut venituri din activitățile efectuate în valoare de 208.652 lei, din care a avut cheltuieli în valoare de 204.302 lei. Restul, de 4.350 lei, sunt declarați ca excedent financiar și reportați pentru anul fiscal 2023.
La AJVPS Cluj, în anul 2022, asociația a avut venituri în valoare de 1.81 milioane de lei, și cheltuieli de 1.33 milioane de lei. Diferența, suma de 534.693 lei este considerată drept ”excedent/profit”, potrivit Ministerului de Finanțe.
În total AJVPS Cluj, deține conform fișei de la MF, capitaluri proprii în valoare de 4.1 milioane lei, adică peste 800.000 de euro.
Vom reveni cu alte amănunte foarte interesant.
Lasă un răspuns