Acasă NATIONAL Semnificația și tradiția Zilelor babelor. Care este legenda Babei Dochia

Semnificația și tradiția Zilelor babelor. Care este legenda Babei Dochia

0

La începutul lunii martie, în primele 9 zile, românii își aleg o babă, iar în funcție de cum va arăta acea zi, așa le va merge tot anul. Este vorba de legenda Babei Dochia și în acest articol vă spunem tradiția zilelor Babelor.

Semnificația Babelor la început de primăvară

Babele sunt personaje mitologice populare și au loc în perioada 1-9 martie. Se spune că dacă îți alegi „baba” în intervalul 1-9 martie, cum va fi vremea în ziua respectivă, așa îți va merge în restul anului.

Se spune că dacă în ziua babei alese de tine este vreme bună, atunci vei avea parte de un an plin de noroc și realizări.În schimb, dacă vremea este ploioasă și capricioasă, persoana care și-a ales baba în ziua respectivă va avea un an plin de ghinion.

Babele sunt personaje mitologice populare. Legenda are legătură cu Baba Dochia, care aduce iarna și care începe în luna martie să-și dea jos câte un cojoc din cele nouă.

Astfel, cu fiecare cojoc dat jos, afară se face mai cald, iar iarna este inlocuită de primăvara.

Cum îți alegi corect Baba

Babele se aleg în funcție de ziua de naștere. Astfel, o persoană care este născută în perioada 1-9 va avea baba potrivit datei în care a venit pe lume.

Dacă data naşterii tale este formată din două cifre, acestea se adună până rămâne o cifră. Spre exemplu, pentru cineva născut pe 13, calculul se face astfel: 1+3= 4. Astfel, baba este pe 4 martie.

Tradiții și obiceiuri în zilele Babelor din martie

În anumite regiuni ale țării, în special la sat, femeile respectă cu sfințenie ziua de 1 Martie. Ele nu fac treburi gospodărești, nu spală haine, nu calcă și nici nu mătură. Se spune că cine respectă acestea reguli va avea o primăvară plină de noroc.

Se spune că vremea din ziua Babei tale nu indică doar cum îți va fi anul, ci și ce fel de persoană ești. Astfel, dacă de Baba ta vremea este bună, înseamnă că și firea ta este bună și generoasă.

Ziua de 9 martie, în ziua când Baba-Dochia îngheață pe munte, se spune că este hotarul dintre iarnă și primăvară. După această zi, încep zilele Moșilor care anunță vreme bună și din ce în ce mai caldă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.