Home EVENIMENTE Shaorma cu carne de cal vândută către populație. Direcția de Sănătate Publică...

Shaorma cu carne de cal vândută către populație. Direcția de Sănătate Publică a denunțat o mare escrocherie

0

Un nou caz revoltător șochează România și a ajuns în atenția opiniei publice, dar și a procurorilor, care au demarat o anchetă împotriva unei rețele de persoane care ucideau cai și îi trimiteau la export pentru prosciutto cu acte false. Membrii rețelei au fost chemați în fața procurorilor.

11 persoane din cadrul acestei rețele care a introdus în comerț carne de cal au fost ridicate și duse la audieri, în timă ce alte persoane au fost citate. 

Acțijnea a fost realizată de procurorii din Brașov, alături de polițiști din mai multe județe, iar rețeaua infracțională a funcționat la nivel național. Printre persoanele acuzate se numără inclusiv medici veterinari de liberă practică și angajați ai Direcției Sanitar-Veterinare, informează agenția News.

11 persoane au fost ridicate şi duse la audieri

Procurorii au efectuat, marţi, un număr de 32 de percheziţii domiciliare în judeţele Braşov, Sibiu, Covasna, Dâmboviţa, Prahova, Argeş, Ialomiţa şi municipiul Bucureşti, la sediul unor instituţii, la sediile/punctele de lucru ale unor societăţi comerciale, respectiv la domiciliile unor funcţionari publici, administratori de societăţi comerciale şi angajaţi ai acestora, unde existau informaţii că s-ar afla valori, obiecte, înscrisuri sau animale ce au legătură cu infracţiunile cercetate.

„Cercetările sunt în curs de desfăşurare, la acest moment continuându-se activitatea de audiere a persoanelor bănuite, cât şi a altor persoane care au legătură în cauză, urmând a se dispune unele măsuri corespunzătoare faţă de acestea, au precizat, miercuri, anchetatorii.

Activitatea grupului infacțional ar fi început în noiembrie 2022, susțin procurorii.

„În mod uzual, una dintre persoanele bănuite, administrator al unei societăţi comerciale, ar fi achiziţionat cai de la diverse persoane, fără documentele legale, şi i-ar fi transportat, de asemenea, fără îndeplinirea condiţiilor de legalitate, către un abator din judeţul Braşov, unde animalele erau ucise, fără drept.

Uciderea animalelor s-ar fi făcut prin participarea altor membri din familie, care ar fi falsificat paşapoartele, astfel încât să rezulte că ecvidele erau în proprietatea de drept a societăţii comerciale.

Întreaga acţiune de falsificare ar fi fost sprijinită de medicul veterinar, care ar fi inserat date nereale, în aşa fel încât toată documentaţia să aibă formă aparentă de legalitate a provenienţei şi transportului cailor, ca la final, animalele aduse să fie ucise cu nerespectarea obligaţiilor prevăzute de legislaţia în vigoare.

La final, activitatea ilegală era legalizată prin certificatul emis în fals de medic, acesta confirmând prin ştampilă şi semnătură sănătatea animalelor, pe care le declara ‘bun pentru consumul uman”, se arată într-un comunicat dat publicităţii, miercuri, de Poliţia judeţeană Braşov.

Carnea animalelor ucise ilegal în abatorul din Braşov era trimisă în Italia, unde grupul infracţional avea o conexiune, în persoana unui cetăţean italian. Acolo, carnea era procesată şi pusă pe piaţă sub formă de prosciutto, consumatorii finali fiind italienii.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here