, ,

Și totuși domnule Emil Boc unde vă este teza de doctorat? La Biblioteca Centrală Universitară și la Biblioteca Națională a României nu există nicio teză de doctorat

Posted by

În ultimele zile un imens scandal s-a născut la orizontul politicii românești, iar în centrul acestuia este primarul Clujului, influentul politician român Emil Boc, care a fost somat să își prezinte lucrarea de doctorat.

În CV-ul publicat de Emil Boc se poate citi negru pe alb că este doctor din anul 2000. Cu toate astea, lucrarea de doctorat semnată Emil Boc nu poate fi găsită nici la Bblioteca Națională a României și nici la Biblioteca Centrală Universitară Cluj, care aparține de Universitatea Babeș Bolyai.

POtrivit înformațiilor noastre, titlul lucrării de doctorat era în 1999, ”Funcția de control al Parlamentului”, coordonator profesor doctor Ioan Deleanu.

Emanuel Ungureanu, deputat USR de Buzău a spus că va da 500 de euro celui care va aduce teza de doctorat a primarului Clujului.

„Presupun că domnul Boc are o lucrare de doctorat impecabilă, cu care se mândrește și o poate oferi public ca exemplu. Eu am întrebat în stânga și în dreapta și am înțeles că nimeni nu găsește în format fizic sau electronic lucrarea domnului Boc de doctorat. De aceea voi oferi cadou 500 de euro celui/celei care va găsi lucrarea de doctorat a domnului Boc. O voi publica integral. Lucrarea mea de doctorat poate fi găsită la BCU și a fost consultată de mai mulți cetățeni, unii care mă iubesc, alții care nu. Sunt 1000 de pagini de studiat, dar este o lucrare muncită de care sunt mândru. Domnule Boc, vă publicați lucrarea de doctorat? Fiți o pildă pentru mulți. Haideți cu transparența și lecția de moralitate!”, a spus Emanuel Ungureanu.

”Este un terchea berchea”

În stilul caracteristic, în loc să răspundă cu subiect și predicat la acuzații și să prezinte teza de docatorat, Emil Boc l-a făcut ”terchea berchea” pe deputatul USR.

„Nu permit nimănui să-și bată joc de munca mea, cartea mea este publică, mai sunt exemplare din ea, dacă dorește cineva. A fost verificată de sute de ori, n-a găsit nimeni nicio problemă, nu pot accepta să facem din alb negru.(…) Te rog să-ți vezi de lungul nasului, pentru că în afară de otravă nu ai făcut nimic, un terchea-berchea, ai luat 3% în alegeri cu mine (la alegerile din 2020, când Emanuel Ungureanu a candidat la primăria Clujului)”, a spus Emil Boc, cu referire la Ungureanu.

Emil Boc a mai spus că a lucrat șase ani la teza de doctorat, în baza unor studii efectuate în România și străinătate.

„N-o să permit nimănui să încerce să-și bată joc de munca mea de 6 ani, pentru că a fost făcută corect, pe baza studiilor efectuate în țară și în străinătate, am susținut-o la Babeș Bolyai, a fost acreditată de Comisia de Doctorate, am publicat-o și poate fi găsită la Bibliotecii Universității Babeș Bolyai și la alte biblioteci din țară, o am și acasă si pot oferi poze, detalii despre carte. Înțeleg atacurile politice, accept ca cineva să spună că sunt prost administrator sau primar, dar nu să-și bată joc de munca și studiile mele”, a mai spus Boc.

Și totuși … la Biblioteca Națională a României NIMIC

În prezent, pentru orice carte tipărită Biblioteca Națională a României emite un ISBN (Internațional Standard Book Number), un cod unic pentru fiecare lucrare în parte. În plus, fiecare editură care primește un ISBN pentru a publica o lucrare este obligată să trimită un exemplar la Biblioteca Națională a României, pentru fondul de carte. Aceste lucrări se înregistrează într-o bază de date care cuprinde toate lucrările și cărțile de doctorat tipărite pe teritoriul național.

Accesând baza de date a Bibliotecii Naționale a României, nu am găsit nicio carte sau lucrare care să fie teza de doctorat a primarului Clujului, Emil Boc.

1999 – Separația puterilor în stat – Ideal și realitate – text multigrafiat. Lucrarea este semnată alături de Nicolae Kallos, fiind publicată de Universitatea Babeș Bolyai.
2003 – Instituţii politice şi proceduri constituţionale în România, Editura Accent.
2004 – Instituţii politice şi proceduri constituţionale în România. Lucrarea este semnată alături de Curt Cyntia Carmen. Editura Accent.
2005 – Instituţii politice şi proceduri constituţionale în România. Lucrarea este semnată alături de Curt Cyntia Carmen. Editura Accent.
2005 – Drepturile Omului și Libertățile publice – Editura Accent.
2007 – Instituţii politice şi proceduri constituţionale în România. Lucrarea este semnată alături de Curt Cyntia Carmen. Editura Accent.
2008 – Instituţii politice şi proceduri constituţionale în România. Lucrarea este semnată alături de Curt Cyntia Carmen. Editura Accent.
2012 – Instituţii politice şi proceduri constituţionale în România. Lucrarea este semnată alături de Curt Cyntia Carmen. Editura Accent.

Nici la Biblioteca Centrală Universitară Cluj nu este nimic

La Biblioteca Centrală Universitară ”Lucian Blaga” din Cluj Napoca, subordonată Universității Babeș Bolyai, Emil Boc are publicate 12 lucrări. Niciuna nu poartă titlu de teză de doctorat, ca fiind cea prezentatată de Emil Boc în CV-ul său.

Din cele 12 lucrări, șapte sunt manuale universitare cu titlul ”Instituții politice și proceduri instituționale în România”. Acestea sunt fie scheme de curs, fie manuale de bază pentru studenți.

Foaia Transilvană vă prezintă care sunt aceste lucruri. Cu toate că Emil Boc a spus chiar azi, duminică, 19 decembrie 2021 că teza sa de doctarat poate fi găsită la BCU, din analiza lucrărilor publicate de primar nu rezultă că teza de doctorat se află aici.

1994 – Puterea administrativă – o nouă putere în sistemul puterilor statului – Revista Studia Universitatis Babeș Bolyai

2000 -Separația putrilor în stat

2003 – Drepturile omului şi libertăţile publice : manual de bază pentru studenţii Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administrative, secţiile: Ştiinţe Politice, Administraţie Publică, Jurnalistică, Comunicare şi Relaţii Publice. Edituda Accent.

2003 – Instituţii politice şi proceduri constituţionale în România : manual de bază pentru studenţii Facultăţii de Stiinţe Politice şi Administrative. Editura Accent.

2004 – Instituţii politice şi proceduri constituţionale în România : manual de bază pentru studenţii Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administrative. Editura Accent.

2005 – Instituţii politice şi proceduri constituţionale în România : manual de bază pentru studenţii Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administrative, secţiile: Ştiinţe politice, Administraţie publică, Jurnalistică, Comunicare şi relaţii publice. Editura Accent.

2007 – Instituţii politice şi proceduri constituţionale în România : manual de bază pentru studenţii Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administrative, secţiile: Ştiinţe politice, Administraţie publică, Jurnalistică, Comunicare şi relaţii publice. Editura Accent.

2008 – Instituţii politice şi proceduri constituţionale în România : manual de bază pentru studenţii Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administrative, secţiile: Ştiinţe politice, Administraţie publică, Jurnalistică, Comunicare şi relaţii publice. Editura Accent.

2012 – Instituţii politice şi proceduri constituţionale în România : manual de bază pentru studenţii Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administrative, secţiile Ştiinţe Politice, Administraţie Publică, Jurnalistică, Comunicare şi Relaţii Publice. Editura Accent.

2018 – Instituţii politice şi proceduri constituţionale în România [resursă electronică] : scheme şi note de curs. Editura Presa Universitară Clujeană.

Locul şi rolul parlamentului în sistemul politic românesc – articol/studiu.

Perspectivă comparativă asupra sistemelor constituţionale central şi est europene – articol/studiu.

Câteva neclarități care produc confuzie și mai mare

După declarația lui Boc de duminică, în apărarea acestuia a sărit și profesoara Mihaela Miroiu de la SNSPA București. Mirou nu a dat detalii care pot clarifica situația, de genul anul, locul unde s-a susținut teza de doctorat sau titlul.

„I-am citit teza, i-am studiat-o. O teză foarte bună despre constituții comparate, cu accent pe analiza regimurilor prezidențiale, semiprezidențiale și parlamentare. Ca în cazul oricărei teze foarte bune, am avut numeroase critici și întrebări în referatul meu. La susținere, în partea finală a trebuit să răspundă (să își apere teza, potrivit tradiției oricărui doctorat care se respectă). Timp de aproape o oră și jumătate a răspuns criticilor și întrebărilor mele și ale altor colegi din comisie. A făcut-o exemplar, științific vorbind, extrem de pasionant, uman vorbind. A fost unul dintre cele mai vii și mai bune evenimente de acest tip”, a scris profesoara Miroiu.

Primarul Clujului a spus că el a susținut teza de doctorat în anul 2000 după ce s-a îndrăgostit iremediabil de domeniul istoriei și filozofiei.

”În timpul facultății am fost intrigat și atras de legi și efectele lor, așa că am continuat cu studiul la Facultatea de Drept, absolvită în 1995. Perioada doctorală a dus la combinarea celor două pasiuni ale mele, astfel încât, în 2000, am primit titlul de doctor în științe politice și filosofie politică”, scria Emil Boc.

2 răspunsuri

  1. Avatar Alin
    Alin
  2. Avatar Titi
    Titi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *