Sile Pușcaș are emoții serioase. Judecătorii au dispus o altă expertiză pentru parcul din cartierul Zorilor

Posted by

Procesul prin care Primăria Cluj Napoca se judecă că celebrul dezvoltator imobiliar Sile Pușaș, pentru un teren expropriat, în suprafață de 1.2 hectare, din cartierul Zorilor, a ajuns la Curtea de Apel Suceava.

Dezvoltatorul imobiliar Sile Puscas
Dezvoltatorul imobiliar Sile Puscas

Pe acest teren, unde Sile Pușcaș dorea să construiască blocuri, Primăria Cluj Napoca a construit un parc.

Instanța de fond, Tribunalul Bistrița a decis ca firma Florisal, actualmente PSC Imobiliare SA, trebuie să primească de la Primăria Cluj Napoca, suma de 113,8 milioane lei, adică peste 23 de milioane de euro, pentru terenul expropriat din cartierul Zorilor.

La momentul exproprierii, Primăria Cluj Napoca a estimat că valoarea terenului este de 2.1 milioane de lei.

Expertiza de la dosarul de fond arată că terenul are o valoare de piață de 115.9 milioane de lei, firma lui Sile Pușcaș fiind îndreptățită să primească diferența de 113.1 milioane de lei, cu titlu de despăgubiri.

Decizia la Suceava

La primul termen de la Curtea de Apel Suceava, acolo unde procesul a ajuns ca urmare a unei decizii de strămutare a Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a decis ca procesul să fie mutat de la Curtea de Apel Cluj, magistrații au luat o primă decizie care din start îi este defavorabilă lui Sile Pușcaș.

Primăria construieste un parc.
Primăria construieste un parc.

Avocatul Primăriei Cluj a cerut ca la dosar să mai fie realizată o decizie evaluatorie, deși mai exista una, cea de la fond, de la Tribunalul Bistrița.

Solicitarea Primăriei Cluj a fost admisă de judecătorii de la Curtea de Apel Suceava, care au dispus efectuarea unei noi expertize judiciare.

”Solicită şi administrarea probei cu expertiză evaluatorie care să stabilească valoarea reală a terenurilor, raportat la momentul contemporan al transferului dreptului de proprietate, respectiv august 2020 sau cel puţin la nivelul anului 2020, şi nu la nivelul anului 2022, la mai bine de 2 ani de la momentul transferului dreptului de proprietate, cum s-a întâmplat în raportul de expertiză administrat la fondul cauzei. … această expertiză ar trebui să ia în considerare valorile reale cu care au fost tranzacţionate terenurile, imobilele, pentru că raportul de expertiză întocmit la dosarul cauzei este întocmit în baza unor anunţuri publicitare care, în mod evident, nu reflectă valoarea reală de vânzare a terenurilor”, se arată la dosar.

Explicațiile avocatului Primăriei Cluj

Avocatul Primăriei Cluj a mai depus la dosar şi un raport de expertiză care a fost întocmit într-un alt dosar, dar care priveşte un teren adiacent terenului în discuţie, în apropiere, care a stabilit o valoarea de 422 euro/mp, în condiţiile în care în raportul lor de expertiză pentru un teren în vecinătatea acelui teren, s-a concluzionat că preţul de vânzare pe mp în zona respectivă este de 1.900 euro/mp.

Primăria Cluj mai susține că înainte cu doi ani, terenul expropriat, fusese cumpărat de firma lui Sile Pușcaș, cu 520 de euro/mp, și nu putea să îi crească valoarea de patru ori, într-un timp așa de scurt.

”Având în vedere această disproporţionalitate, având în vedere că, raportul de expertiză întocmit la dosarul cauzei nu a avut în vedere momentul transferului de proprietate, nu a fost contemporan transferului de proprietate, nu a avut în vedere nici valoarea reală a terenurilor având în vedere anunţurile publicitare, apreciază că pentru aflarea adevărului se impune administrarea probei cu expertiza evaluatorie”, se mai arată în dosar.

La termenul din ianuarie 2023, Curtea de Apel Suceava trebuie să stabilească componenta comisiei de experți care vor întocmi expertiza evaluatorie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *