,

Simbol al Clujului medieval profanat de vandali. I-au dat foc și a plecat

Posted by

Situată în centrul Clujului, clădirea în care funcționează Muzeul Farmaciei, conține un mic portic, în care se află o mică statuie a Sfântului Gheorghe ucigând dragonul a fost vandalizată de persoane necunoscute. Clădirea este una foarte veche și a fost restaurată de curând.

”Clujul civilizat. Clujul de cinci stele. Politia Locala de negasit…de cea Nationala si Jandarmerie sa nici nu pomenim. Autoritatile locale se prefac ca nu vad, iar cladirile din centru, restaurate din bani publici, privati sau europeni, devin victimele vandalismului. Ma intreb, oare cat timp va lua ca pe str. Universitatii, cladirea scolii (restaurate/renovate anul acesta) sa fie vandalizata si umplut cu grafiti…cum a mai fost in trecut”, a scris Iakob Attila.

Pompierii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj au fost la fața locului, fiind sesizați de trecători, că există pericolul unui incendiu.

După o primă evaluare, pompierii au transmis că incendiul a fost stins repede, și că nu există pericolul unui incendiu extins la întreaga clădire, care a fost construită în anul 1573.

Prima farmacie din Cluj

Din anul 1573 clădirea a adăpostit prima farmacie publică din Cluj, fiind situată pe fosta stradă a Podului, așa cum se numea pre vremuri strada Regele Ferdinand.

Din 1752 clădirea a fost închiriată farmaciștilor particulari, primul chiriaș fiind farmacistul Tobias Mauksch, venit din Bistrița, care a fost în același timp și demnitar al Bisericii Evanghelice-Luterane din Cluj, situată peste drum, informează wikipedia.

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea casa și farmacia au intrat în posesia familiei Hintz, rămânând a lor până la naționalizarea de după cel de al doilea război mondial. Farmacia era cunoscută sub numele de Farmacia Sf. Gheorghe și a funcționat până în anul 1949. În prezent clădirea adăpostește Colecția de Istorie a Farmaciei a Muzeului de Istorie a Transilvaniei, ale cărei baze au fost puse încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea de către Julius Orient.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *