Sindicaliștii clujeni la protest în București

Posted by

Sindicaliștii clujeni la protest în București. Aceștia s-au alăturat Sindicatului Federaţiei Solidaritatea Sanitară la un miting de protest, luni, 11 martie, în Piața Victoriei din Bucureşti, la care participă mii de angajați din sănătate din întreaga țară, inclusiv din județul Cluj.

Sindicaliștii clujeni la protest în București
Sindicaliștii clujeni la protest în București

Mii de angajaţi din sănătate s-au alăturat acțiunii în Bucureşti, aceasta fiind ultima acţiune înaintea grevei generale. Mitingul, care a început la ora 11.00, în Piaţa Victoriei, va continua cu un marş şi un miting la ministerele Muncii şi Sănătăţii, urmate de un marş şi un miting în faţa Palatului Parlamentului.

Printre demonstranți se află și câteva sute de sindicaliști din județul Cluj, care au plecat spre Capitală încă de aseară.

Conform Federaţiei Solidaritatea Sanitară, nemulţumirile sunt de natură salarială, însă protestul este îndreptat şi împotriva formei ultimei Ordonanţe de Urgenţă privind unele creşteri salariale în sănătate, aceasta fiind ”o ordonanţă a inechităţii şi a nepriceperii emitenţilor”.

Solicitările sindicaliștilor din sănătate

  • respectarea dreptului la indexarea veniturilor salariale în funcţie de inflaţie;
  • asigurarea unei creşteri reale a veniturilor salariale (creşterea puterii de cumpărare a salariilor) a angajaţilor din sănătate;
  • plata unei recompense corecte pentru asumarea unor riscuri prin lucrul în condiţii de muncă deosebit de periculoase, vătămătoare, grele, deosebite, pentru sacrificiul personal şi al vieţii de familie pe care-l fac lucrând în ture şi în zilele libere/de sărbători legale;
  • protestul este îndreptat şi împotriva formei ultimei ordonanţe de urgenţă privind unele creşteri salariale în sănătate, considerând că este o ordonanţă a inechităţii şi a nepriceperii emitenţilor iar prin această OUG se creează o serie de noi inechităţi salariale şi se adâncesc câteva dintre cele pre-existente.

Ministerele Sănătății și Muncii, pichetate

Protestatarii vor picheta și sediile Ministerelor Muncii şi Sănătăţii, între orele 12,30 – 13,00.

„Ambilor miniştri le solicităm să-şi îndeplinească obligaţiile asumate şi acordarea tuturor drepturilor solicitate. Ambilor miniştri le reproşăm încălcarea flagrantă a îndatoririlor lor publice prin politizarea dialogului social (desfăşurată sub coordonarea Guvernului). Încălcarea flagrantă a regulilor de dialog social are drept consecinţă ivirea unui OUG privind salarizarea care contravine total celor convenite în cadrul negocierilor purtate privind noua lege a salarizării”, transmite Federaţia Solidaritatea Sanitară.

A doua parte a marşului sănătăţii continuă între orele 13,00 – 14,00 către Piaţa Constituţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *