,

Sindicatele din Educație îl cheamă la negocieri pe președintele Iohannis

Posted by

Sindicaliștii din Învățământ i-au adresat, luni, preşedintelui Klaus Iohannis, o scrisoare deschise prin care îi solicită o întâlnire marţi, „în calitate de mediator între stat şi societate, pentru a obţine din partea Executivului soluţii reale şi imediate pentru sistemul de învăţământ”.

Este vorba de cele trei mari federaţii sindicale din învăţământ i-au adresat preşedintelui Klaus Iohannis solicitarea de a se întâlni marţi, la 15:30, cerându-i acestuia să îşi exercite rolul de „mediator între stat şi societate pentru a obţine din partea Executivului soluţii reale şi imediate pentru sistemul de învăţământ”.

„Pentru a avea o ROMÂNIE EDUCATĂ este nevoie de investiţii masive în educaţie şi de o resursă umană motivată”, se arată în documentul făcut public luni de FSLI, Federaţia „Spiru Haret” şi Federaţia „Alma Mater”, cele trei mai federaţii sindicale care îi reprezintă pe angajaţii din educaţie.

Totodată, reamintim că mâine sindicatele din Învățământ organizează noi proteste, atât în Capitală, cât și în țară. În Cluj-Napoca, cadrele didactice și angajații din educație se vor aduna în Piața Unirii, începând cu ora 12:00.

Scrisoarea trimisă de sindicatele din educație președintelui Klaus Iohannis:

„Excelență,

În data de 10 mai 2023, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Naţională Sindicală „ALMA MATER”, în numele salariaților din învăţământ ale căror drepturi şi interese le reprezintă, v-au adresat rugămintea de a stabili o întâlnire cu reprezentantii noştri, pentru a discuta problemele existente în sistemul de învățământ, a căror rezolvare se impunea cu celeritate.

Suntem deja în a șasea zi de grevă generală, iar revendicările legitime ale salariaților din învăţământ au primit un răspuns total nesatisfăcător din partea Guvernului României.

Vă reamintim principalele revendicări care au determinat declanșarea grevei: majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic; instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic; acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.); creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii.

Din păcate, până la acest moment, oferta Guvernului nu răspunde niciuneia dintre aceste revendicări.

În aceste condiții, vă adresăm rugămintea de a vă întâlni cu Birourile Executive ale celor trei federații reprezentative din învăţământ, în data de 30 mai 2023, ora 15:30.

Facem — din nou — apel la Domnia Voastră, în calitate de mediator între stat și societate, pentru a obține, din partea Executivului, soluții reale și imediate pentru sistemul de învățământ.

Pentru a avea o ROMÂNIE EDUCATA, este nevoie de investiții masive în educație și de o resursă umană motivată.

În speranța că veți da curs solicitării noastre, vă asigurăm, Domnule Președinte, de întreaga noastră considerație”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *