Spitalul CFR din Cluj Napoca amendat cu 50.000 de lei! Incendiul care arată neputința pompierilor! Sunt presați politic?

Un mic incendiu care a avut loc duminică dimineața, la Spitalul CFR din Cluj Napoca, arată că sistemul avizelor de securitate la incendiu nu funcționează. La Spitalul CFR au fost emise două avize de securitate la incendiu, după care conducerea nu a mai făcut demersuri pentru obținerea securității la incendiu. Dar cu toate astea, spitalul a continuat să funcționeze, cu acordul tacit al pompierilor de la ISU Cluj, și ar fi continuat să funcționeze bine mersi pentru o perioadă lungă de timp, dacă acest mic incendiu nu ar fi existat.

În 2019, pompierii de la ISU Cluj au mers în control la Spitalul CFR din Cluj Napoca și au aplicat o amendă de 50.000 de lei. Au fost întocmit un plan de măsuri, care nu a fost implementat și nici nu a mai fost verificat de nimeni.

Locotenentul Cornea de la ISU Cluj spune că aceste controale se fac tematic, în sensul că azi se verifică spitalele, iar mâine se verifică școlile.

Incendiul de duminică dimineața

În data de 22.11.2020, la ora 6.43, I.S.U. Cluj a fost alertat prin apelul unic 112 pentru a interveni la un incendiu la Spitalul CFR din Cluj-Napoca.

A intervenit Detașamentul 1 de Pompieri Cluj-Napoca cu 2 autospeciale cu apa și spumă, o autospecială de lucru la înălțime și o ambulanță de terapie intensivă mobilă SMURD.

Incendiul s-a manifestat la în toaleta de la etajul 1 al secției de boli interne. A ars un corp de iluminat cu tuburi fluorescente. La sosirea pompierilor militari incendiul era stins. S-a acționat pentru asigurarea măsurilor suplimentare privind prevenirea reaprinderii și evacuarea fumului. A fost inundat cu fum etajul 1 al copului interne al  spitalului. Trei pacienți au fost evacuați iar alți pacienți au fost relocați în saloane.

În urma incendiului a rezultat arderea corpului de iluminat și degradarea zugrăvelii din grupul sanitar.

Cadrele ISU Cluj s-au retras în  unitate la ora 7.50.

Actel multe, rezultate puține

În urma ultimului control executat de către I.S.U. Cluj, la data de 21.11.2019, la Spitalul Clinic C. F. Cluj-Napoca, s-a constatat faptul că, deși au fost emise două avize de securitate la incendiu, în 2009 Aviz pentru modernizarea secției ORL și oftamologie – extindere în regim D+P+M, recompartimentări, reorganizări, și în 2015  Aviz pentru modernizare bloc operator și secție ATI în secția chirurgie, până în momentul actual nu s-a solicitat și obținut autorizația de securitate la incendiu aferente celor două avize. În urma celor constatate, la ultimul control din 2019 a fost aplicată o sancțiunea contravențională de 50000 lei. La nivelul Spitalului Clinic C.F. Cluj-Napoca, în urma controlului, a fost întocmit un plan propriu de măsuri care cuprindea și obținerea autorizației de securitate la incendiu. Până în momentul de față, nu s-a depus solicitare la I.S.U. Cluj în acest sens.