,

Spitalul Militar Cluj primește Drapelul de Luptă, la împlinirea a 105 de existență

Posted by

Spitalul Militar Cluj primește Drapelul de Luptă marți, 28 mai, de la ora 10:00. Totul are loc în cadrul unei ceremonii militare în Piața Avram Iancu.

Spitalul Militar Cluj primește Drapelul de Luptă
Spitalul Militar Cluj primește Drapelul de Luptă

Spitalului Clinic Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian” împlinește 105 de existență. Astfel, unitatea medicală va primi Drapelul de Luptă, după ce președintele României a semnat în decembrie 2023 acest decret.

Ce înseamnă Drapelul de Luptă

Drapelul de Luptă este acordat marilor unităţi şi unităţilor militare prin decret al preşedintelui României.Propunerea trebuie să vină de la ministrului Apărării Naţionale, a ministrului de Interne sau a directorului Serviciului Român de Informaţii.

Ceremonia de acordare va avea loc în Piața Avram Iancu, pe spațiul pietonal din fața Catedralei Mitropolitane „Adormirea Maicii Domnului”, începând cu ora 10.00.

Spitalul Clinic Militar din Cluj, la 105 ani de existență

Spitalul Militar din Cluj a luat ființă la data de 28 mai 1919 în baza ordinului Marelui Stat Major. Acesta a fost subordonat Comandamentului Corpului 6 Armată și purtând numele „Regina Maria”.

Cele trei clădiri vechi ale spitalului au fost construite în secolul al XIX-lea, când în Cluj a funcţionat un Spital de trupă cezaro-crăiesc.

Scurt istoric al Spitalului Militar Cluj

În perioada 1919 – 1940, Spitalul Militar „Regina Maria” din Cluj s-a manifestat ca o instituţie medicală puternică, bine organizată şi condusă, cea mai importantă pentru asigurarea sănătăţii militarilor din compunerea marilor unităţi şi unităţi din subordinea Corpului 6 Armată, cu sediul comandamentului în Cluj.

Personalul spitalului a participat de-a lungul timpului la misiuni în teatre de operații precum Angola, Somalia, Irak și Afganistan.

La data de 28 aprilie 2020 spitalul a primit statutul de spital „clinic” conform avizului Ministerului Sănătății.

În perioada modernă s-au produs mai multe modificări ale structurii organizatorice a spitalului, adaptându-se permanent misiunii acestuia. S-a urmărit dezvoltarea de servicii conform nevoilor personalului armatei dar și ale populației generale, având în vedere statutul de spital public. Ultimii ani au adus schimbări importante spitalului, cu dezvoltarea infrastructurii și a unor specialități medicale noi care au un rol important în creșterea calității asistenței medicale și standardizarea actului medical.

În prezent, spitalul funcționează cu 287 de paturi, din care 20 pentru spitalizare de zi, și restul pentru spitalizare continuă.

Un răspuns

  1. Avatar SILVIU
    SILVIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *