,

Stadiul lucrărilor la Parcul Feroviarilor a ajuns la 90%. Va fi gata la timp sau vom avea un alt proiect întârziat?

Posted by

Mult așteptatul Parc Feroviarilor din zona Abator se apropie de finalizare. Potrivit administrației locale, stadiul lucrărilor a ajuns la 90%, iar investiția totală se ridică la 9 milioane de euro și este structurată pe trei obiective majore: amenajarea unui parc de peste 5 hectare, integrarea malului drept al Someșului mic în arealul de mobilitate și recreere și modernizarea străzii Parcul Feroviarilor.

Primarul Boc a inspectat șantierul și a promis că lucrările vor fi gata până la sfârșitul anului, în acest moment se lucreazî la ultimele finisaje.

„Am verificat astăzi lucrările la unul dintre cele mai importante proiecte pentru dezvoltarea zonelor verzi din oraș, cel pentru reabilitarea zonei Parcului Feroviarilor. Dorim să realizăm aici, pe 5,3 hectare, un spațiu verde cât mai primitor și potrivit pentru timp liber de calitate’‘, a declarat edilul Emil Boc.

Mai multe detalii despre proiectul de amenajare al Parcului Feroviarilor

– investiție de peste 9 milioane euro
– Amenajările propuse cuprind alei pietonale de acces pentru toate categoriile de utilizatori, spații plantate cu vegetație, arbori și arbusti, instalare gazon; iluminat general si arhitectural cu sistem LED; mobilier urban pentru odihnă sau pentru activităţi recreative.
– Plantări: 555 de arbori, 32.500 de arbuşti şi 5.500 de bucăţi flori perene
– Pe latura estică a parcului sunt prevăzute câteva movile artificiale din pământ, acoperite cu gazon și arbori, pentru asigurarea unei delimitări naturale faţă de strada Parcul Feroviarilor. În lungul acestor movile, pe fâşia estică a parcului, se propun rigole naturale deschise, cu rol de biofiltru, ca elemente integrante ale scenariului de preluare a apei pluviale din zonă. Aceste rigole se amenajează cu vegetație specifică zonelor umede, asigurând un caracter natural spre strada Parcul Feroviarilor.
– Lacuri de retenţie şi vegetaţie – S-au amenajat două lacuri de retenţie a apelor pluviale, sub forma a două zone umede. Vecinătățile acestor zone umede se vor planta cu vegetație tipică, ce va încuraja dezvoltarea și susținerea unui ecosistem specific.
Relaţie nouă cu râul Someş:
– Realizare două pasarele pietonale peste râul Someş. Pasarelele vor asigura traficul pietonal și velo peste râu, contribuind la noi trasee de traversare a zonei pe direcția est-vest.
– S-au propus racordări ale căii de rulare a pasarelelor cu aleile existente pe cele două maluri ale râului Somes, prin rampe care să asigure accesul tuturor categoriilor de utilizatori, inclusiv persoanelor cu dizabilităţi locomotorii.
– Malurile râului Someș sunt parte din proiectul de amenajare pe porțiunea din dreptul Parcului Feroviarilor pentru a se asigura accesul la apă. Prin aceasta amenajare râul va fi tratat ca parte componentă a parcului, cu atât mai mult cu cât prin proiect sunt propuse doua noi legături pietonale între cele doua maluri. Amenajarea este una naturală, cu alei din lespezi de piatră, vegetație, gazon și plantatii cu arbori și arbusti, iluminat cu sistem LED şi mobilier urban pentru odihnă.
– Amenajarea mai cuprinde pavilioane multifuncționale, sistem de irigații automatizat, toaletă automată – cu acces și pentru persoanele cu dizabilităţi.

 

 

Proiectul de modernizare a acestui parc reprezintă rezultatul unui Concurs internațional de soluții organizat de Ordinul Arhitecților din România alături de Primăria municipiului Cluj-Napoca. Câștigătorul premiului I – contractul de proiectare – desemnat de juriu este Asiza Birou de Arhitectura S.R.L. Lucrările sunt realizate de Asocierea SC Nord Conforest SA & Eco Garden Construct SRL.

Pe lângă Parcul Feroviarilor, Primăria Cluj-Napoca a cuprins în lucrări modernizarea străzii cu același nume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *