, ,

Stăpânii de sclavi au fost trimiși în judecată de procurorii DIICOT Cluj. ”Dacă nu faci cum îți zâc, aici te spânzur de-o tufă”

Posted by

Procurorii de la DIICOT Cluj, Biroul Județean Maramureș au finalizat ancheta într-un trafic de persoane.

Infracțiunea anchetată a vizat folosirea unor persiane cu diverse tipuri de boli mentale, interante în centre de specialitate din Odobești, județul Vrancea.

Anchetatorii susțin că în perioada 2009-2013, diverse persoane internate au ajuns să muncească ca și scalvii, pe proprietățile familie Timiș, din Borșa, județul Maramureș.

Procurorii DIICOT Cluj au anihilat intreaga retea din Borșa, Maramureș.
Procurorii DIICOT Cluj au anihilat intreaga retea din Borșa, Maramureș.

Este vorba despre inculpații Timiș Vasile, zis ”Bobi”, Timiș Andreea (soția acestuia(, Timiș Ileana (mama acestuia), Grec Titiana și Grec Ioan (sora, respectiv cumnatul acestuia) și Timiș Ioan Cătălin (fratele acestuia).

Puși să muncească ca și scalvii

În rechizitoriu se mai arată că fiecare persoană adusă la muncă, rămânea fără actele de identitate și fără cardurile bancare. Toate aceste documente rămâneau în posesia persoanelor acuzate de trafic de persoane.

”Pentru a avea un control total asupra victimelor, profitând și de gradul de dezvoltare și de afecțiunile psihice de care sufereau, acestea erau ținute într-o stare de dependență fizică și psihică, fiindu-le luate actele de identitate, cardurile bancare și cardurile de sănătate, astfel având limitată posibilitatea de deplasare și într-o stare continuă de temere și umilință, create prin proferarea de injurii și amenințări și prin exercitarea de acte de violență fizică”, se arată în rechizitoriu.

Un astfel de exemplu rezultă dintr-o discuție interceptată între Timiș Ileana și inculpatul Timiș Vasile.

”… Pintea, la mine când o fost la deal, io nu că vreau să-ți spun că mă laud, o fost foarte bun băiat. Că l-am luat o dată și l-am trăznit de de grajd și-am zâs: dacă nu faci cum îți zâc, aici de spânzur de-o tufă”, se arată în rechizitoriu.

Hrăniți doar cu cartof fierți

Pe acest Pintea, procurorii susțin că era ținut într-o casă veche, în condiții improprii, fără apă curentă sau toaletă. De spălat se spăla alături de un alt ”sclav”, Andrei U,. într-un pârâu din apropiere, inclusiv iarna.

De asemenea, cei doi ar fi fost bătuți de Timiș Vasile, în timp ce lucrau la stâna acestuia. De mâncat, doar cartofii fierți erau disponibili.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *