START campanie de dezinsecție împotriva căpușelor la Cluj

Posted by

START campanie de dezinsecție împotriva căpușelor la Cluj-Napoca. Municipalitatea a demarat noua campanie de dezinsecție vineri, 22 martie, de la ora 21.30.

START campanie de dezinsecție împotriva căpușelor
START campanie de dezinsecție împotriva căpușelor

Dezinsecția se face în parcurile și bazele sportive din Cluj-Napoca.

Cum se desfășoară dezinsecția împotriva căpușelor

Acțiunea va fi desfășurată de 6 echipe, totalizând 29 de agenți. Substanțele care vor fi utilizate în cadrul serviciului de dezinsecție sunt Cymina Plus – pentru țânțari și Deltatim Plus – pentru căpușe, acestea nefiind periculoase pentru animalele de companie.

Ce sunt capusele?

Capusele sunt insecte parazite, din aceeasi clasa cu paianjenii, si se hranesc cu sangele corpului gazda (om, animal). Daca nu sunt depistate, pot sa reziste pana la cateva zile pe corpul gazda. Aceste insecte parazite pot fi factori de risc in boala Lyme si meningoencefalita, dar din fericire nu toate sunt infestate, astfel ca multe capuse nu transmit nicio boala.

Ajunse pe corpul gazda, capusele prefera sa migreze spre zona axilara, inghinala sau la nivelul scalpului. Prin muscatura, acestea isi introduc capul sub piele si incep sa se hraneasca. Marimea lor creste pe masura ce se hranesc cu mai mult sange. Nu zboara si nu sar.

Gazda principala sunt rozatoarele mici, dar accidental si omul. Animalele mari (printre care vaci, capre si oi) sunt gazde de hranire pentru capuse, dar nu au rol in supravietuirea virusului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *