Puțini clujeni cunosc istoria orașului în care locuiesc și povestea din spatele monumentelor pe lângă care trec aproape zilnic. Există o serie de statui care se află în mentalul colectiv, dar foarte puțini le cunosc adevărata istorie și ce reprezintă.
Unul dintre monumentele pe lângă care am trecut zilnic cu toții este așa numită statuie a Fecioarei Maria construită pentru a marca lupta împotriva ciumei. Aceasta a stat mulți ani în spatele Bisericii Parahia Sf. Petru de pe B-dul 21 Decembrie 1989 din cartierul Mărăști, însă în prezent a fost demontată și dusă la Viștea pentru a fi restaurată de meșterii pietrari pentru a o aduce la starea inițială.
Inițial, „statuia ciumei” a fost amplasată pe strada Universității, în fața Bisericii Piariștilor, dar monumentul a fost ridicat la cererea guvernatorului Anton Kornis în anul 1744, ca semn de recunoștință pentru ocrotirea adusă Clujului în perioada ultimei mari epidemii de ciumă între anii 1738-1742.
Monumentul a fost realizat în stil baroc de către sculptorul austriac Anton Schuchbauer (1719-1789).
Statuia a fost demontată în 1959, întrucât conducerea comunistă a universității nu o agrea, iar în 1961, la cererea Parohiei Sf. Petru, a fost amplasată în spatele acesteia. Ultima restaurare a avut loc în perioada 1957-1958.
După finalizarea restaurării aceasta va reveni în locul inițial, de pe strada Universității.
Sursa: Amintiri din Vechiul Cluj

Elena Botezatu
17 iulie 2023 at 4:31 am
Și în Timișoara am avut această Statuie a Ciumei ,ea fiind amplasata in Piata Unirii .
Noi nu mai știm și nu cunoaștem unde a fost dusă și lăsată din ordinul cred tot al regimului comunist !
Au vrut să ne șteargă complet din memorie aceste evenimente pe care omenirea lea trăit în istorie !
E mare păcat ,așa ajungem niște ființe golite de memorie ,fara drept de a ne cunoaște trecutul cu toate suferințele și necazurile înaintașilor noștri !
Nu înțeleg ,ce fel de oameni suntem !
Iosif Măhălean
17 iulie 2023 at 12:58 pm
Am văzut o fotografie în care această statuie apărea în spatele Bisericii Sf. Mihail – înaintea construirii turnului, începutul sec .al XIX lea.