O altă poveste din istoria fascinantă a Clujului și implicit a sportului clujean a fost povestea echipei de hochei pe gheață a Universității Cluj, care a reușit să devină campioana României, sub denumirea de Știința Cluj.
Echipa Știința Cluj a cucerit titlul de campioană națională la hochei pe gheață în anul 1954, după ce a învins Știința Galați. Formația clujeană era formată din jucătorii Sprencz II Fr., Agachi, Torok I., Torok II, Tomar, Dr. Deneș, Kovacs V., Csaszar F., Takacs, Hajdu, Fenke II, Gal I, iar cinci dintre ei au făcut parte și din echipa națională de hochei a României, adică Vili Kovacs (care era jucător-antrenor de fotbal), Csaszar, Takacs, Torok I și Torok II.
Secția de hochei pe gheață a Universității Cluj s-a reorganizat în anul competițional 1948/49, la inițiativa marelui om de sport și profesor Nicolae Jenei, acesta ocupând funcția de secretar, iar președintele secției era Dr. Ion Birta. Antrenor era Csaszar Francisc, iar acesta a avut la dispoziție următorul lot de jucători: Tiberiu Agachi, Simion Benea, Gheorghe Demeter, Tomor B., Vili Kovacs, frații gemeni Carli și ldo Million, Ion Martonfi, Ioan Pambucol, I. Lorincz, A. Heinz, A. Raduch și Nagy A. La ediția din campionat 1949-1950, Știința Cluj termina pe locul I din 4 echipe.
De la Știința Cluj la Agronomia. Istoria zbuciumată a unei secții demult pierdute a Clujului sportiv
Din 1966, secția de hochei pe gheață a trecut la Institutul Agronomic din Cluj, odată cu plecarea a multor jucători de valoare, iar sub egida C.S.U. Agronomia, care evolua în culorile negru-portocaliu, a obținut poziții onorabile în grupa valorică 1-6, însă declinul a început la începutul anilor 80, când jucătorii de valoare care au jucat la Cluj au făcut-o doar pe perioada studiilor universitare și au părăsit formația odată cu terminarea lor. Nici după ce s-a înființat patinoarul artificial al orașului sau după înființarea la Clubul Sportiv Școlar a unei secții de copii și juniori care să formeze noua generație de hocheiști, dar totul a fost în zadar, deoarece lipsa de perspective și sprijin a dus decăderea secției.
Gruparea clujeană se pregătea pe patinoarul din cartierul Gheorgheni, din zona fostei fabrici de gheață a Clujului, actuală stradă Alexandru Vaida Voievod, lângă FSEGA.
Cu o tradiție în hocheiul pe gheață de 60 de ani, echipa de hochei pe gheață a Științei Cluj s-a desființat în 1982 și nu s-a mai reînființat de atunci, orașul nemaiavând niciun un patinoar. Ultima conducere tehnică a secției de hochei pe gheață a Clujului a fost formată din Andrei Kozan, Nagy Albert și Vili Covaci.

Lasă un răspuns