O locuitoare din comuna Florești, Iulia Ungureanu, studentă, a învins în instanță Primăria și Poliția Locală Florești pentru o amendă abuzivă primită de aceasta după ce a îndrăznit să îl critice pe primarul Horia Șulea, condamnat penal în primă instanță la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în funcție și complicitate la abuz în funcție.
Tânăra a primit o amendă de 1000 lei de la polițistii locali din Floresti pentru „lezarea demnității” celui supranumit „Șuleiman”. Ea a atacat în instanță abuzul, iar la termenul din 2 septembrie, judecătorii au decis ANULAREA procesului verbal de contravenție și au dispus restituirea amenzii plătite.
De asemenea, Primăria Florești a fost obligată la plata cheltuielilor de judecată. Sentința nu este una definitivă termenul de apel fiind de 30 de zile.
„În data de 30 martie 2020 eram amendată de către Poliția Locală a Comunei Florești județul Cluj pentru “ lezarea demnității primarului“ printr-o postare pe Facebook. În 2 septembrie 2020 Instanța anulează procesul verbal de contravenție și dispune restituirea către mine a amenzii și obligă intimata la plata cheltuielilor de judecată, cu drept de apel în termen de 30 zile.
În cazul în care se va face apel și aș pierde procesul voi merge la CEDO, pentru a apăra drepturile și libertățile noastre. Acest proces nu este despre mine, ci este despre noi. Doresc să mulțumesc avocatei mele, presei, APADOR-CH ( Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România Comitetul Helsinki), Avocatului Poporului și tuturor celor care au susținut această cauză.
Eu voi rămâne în continuare un cetățean pro-activ în comunitatea în care trăiesc, cu mențiunea că sunt adepta dialogului civilizat. Democrația reprezintă pentru mine mai mult decât alegeri libere, iar participarea cetățenilor nu trebuie să se limiteze doar la vot. Esența guvernării democratice este cu, despre și pentru oameni. Cetățenii au dreptul să se implice în viața social-politică, să vină cu propuneri, soluții, să fie consultați, să candideze, dar și să conteste deciziile aleșilor sau să critice persoanele ce dețin funcții publice atunci când se pun în discuție chestiuni de interes public.
Oare ce s-ar întâmpla dacă toți cetățenii care critică în mediul online ar fi amendați?! Nu cumva prin astfel de sancțiuni se induce cetățenilor teama de a dezbate, de a critica, de a participa?! Nu cumva determinăm cetățenii să nu își folosească numele real pe online, de teama că orice ar comenta ar putea fi folosit împotriva lor?!
Și se mai ridică o problemă extrem de importantă, care cred ca va necesita dezbateri serioase și clarificări legale. CUM SUNT FOLOSITE DATELE PERSONALE de către autoritățile publice? Cum se face corelare profil de facebook cu datele personale stocate la Primărie? Cum știe Poliția Locală că profilul Iulia Ungureanu spre exemplu este cetățeanul Iulia Ungureanu ale cărui date le are stocate primăria? Dacă sunt 10 cetățeni numiți Iulia Ungureanu în localitate, pe cine amendează Poliția Locală pentru ce a postat sau comentat un profil Iulia Ungureanu? Există niște norme interne, trebuie să avem proceduri legale care trebuie respectate. Nu să primim un proces verbal de contravenție în cutia poștală, fără să se facă identificarea și fără să se semneze de primire.
În speranța că acest caz va genera schimbări în bine în societatea românească și că problema folosirii datelor personale în astfel de situații va fi reglementată”, a susținut Iulia Ungureanu într-un comunicat e de presă.
Lasă un răspuns