Un clujean a lansat o propunere interesantă care a dat naștere unei dezbateri cu privire la realizarea unei statui pentru celebrul personaj al Clujului, Lulu, pe numele său Iosif Kovacs.
Lulu a fost unul dintre personajele boeme al Clujului, recunoscut de către toate generațiile de clujeni și intrat în mentalul colectiv cu două replici celebre, adică „dă-mi un leu de tri” și „ceacanăule”.
„Statuie lui Lulu.
Lulu a fost unul din personajele pitorești ale Clujului anilor 70-90. mai (re)cunoscut decât majoritatea personalităților vremii.
Consider că merită amintit printr-o statuie la Autogară, acolo unde își trăia traiul.
Dacă există interes, sunt gata să contribui financiar la proiect”, a scris clujeanul Marin Ioan pe un grup de Facebook.
„Gavroche are statuie în mijlocul Parisului. Cine a fost Gavroche? Un mic vagabond al Comunei din Paris. Personaj imaginar, creat de Victor Hugo, la fel ca și Quasimodo care are și el statuie la Paris. Cine a fost Quasimodo? Un clopotar (clochard) care trăia din mila parizienilor, cocoșat și mizerabil„, a completat autorul inițiativei.
„Mergeam într-o dimineață la lucru pe strada Bacău din Cluj pe lîngă spitalul de ortopedie ,era în luna ianuarie și era zăpadă, ningea fff frumos ,era dimineață la oară 5 și dintr-o dată îmi întorc capul in spate și-l vad pe Lulu ,atunci eu grăbesc pasul sa nu mă ajungă dar dintr-o dată aud că striga ,,da unde fugi tu ceacanaie ca nu îți fac nimic,era cu paltonul ăla lung și cu căciula in cap. Era un om minunat in felul lui de a fii….”, a scris Bodea Elionora.
„Nu e un personaj ce merita neaparat o statuie. Acum când îmi amintesc de el, apare un zâmbet,imi amintesc cu drag, dar când eram mica si ma întorceam de la scoala,așa ma speriam de el”, și-a amintit Anca Laura.
Un alt clujean a ridicat o altă temă dezbatere. „O statuie a lui Doina Cornea nu am vazut. Simona Richter de exemplu. Funar – asa sa ne aducem aminte de statuile lui”, a scris Dan Broscoi.
„Nu e cazul de statuie, dar toti clujenii adevarati il stiau.de la profesori universitari pana la elevi. Daca nu gresesc da-mi un leu de doi.un simpatic”, a completat Radu Meseșan.
Un om mereu vesel, plin de viață și iubitor de copii
Lulu este deasupra lor pentru că a existat cu adevărat, mulți l-am cunoscut personal. Personaj pitoresc, mereu vesel și inofensiv, Lulu era o pată de culoare în ternul anilor *socialismului victorios* ce s-a abătut asupra noastră.
Nu exista nuntă din Cluj unde Lulu să nu își fi făcut apariția și să cânte pentru nuntași, piese din repertoriu propriu, iar toată lumea se distra pe cinste. Acesta a intrat în istoria Clujului, ca un personaj iubit de localnici.
Mitropolia Clujului, casa lui Lulu
Iosif Kovacs a fost fiul unui fost milițian din Așchileul Mare, iar acesta a murit acolo unde îi era cel mai drag să vină, la sediul Mitropoliei Clujului, în luna noiembrie 2006.
Era într-o dimineață, când urcând scările spre altarul de la Seminarul Teologic din Cluj, lui Lulu i s-a făcut rău. A suferit un infarct și a murit subit.
„Intrarea în Paraclis e de la etajul I, i s-a făcut rău. Era un elev, un copil de prin clasa a IX-a, a X-a şi l-a strigat pe unul să-l ajute, dar copilul s-a speriat de el, că n-a ştiut ce se întâmplă, nu-l cunoştea bine pe Lulu şi s-a ferit de el când i-a întins mâna.
Cumva a reuşit să urce până la etaj şi acolo s-a rezemat de un calorifer, a pus mâna să se sprijine, acolo a căzut jos şi acolo a murit. Adică, mergând la biserică. A murit în acest mod şi în acest loc, adică acolo unde se pare că el se simţea foarte bine”, povestea fostul vicar mitropolitan, preotul Iustin Chira.
Îngropat în Cimitirul Central, alături de peste 500 de clujeni
După ce a murit, Mitropolia Clujului s-a ocupat de toată rânduiala înmormântării.
La slujba de priveghi, sicriul lui Lulu a fost adus în curtea Mitropoliei Clujului, mitropolitul Bartolomeu Anania fiind cel care a oficiat ceremonialul religios. Peste 500 de clujeni au fost prezenți, pentru a-și lua rămas bun de la Lulu.
Lasă un răspuns