De două zile, angajații de la Supercom Cluj sunt în grevă generală. Despre acest subiect nu puteți citi prea multe, deoarece mare parte din media clujeană a fost cumpărată cu publicitate. Supercom Cluj își tratează angajații ca pe sclavi.

Revenind, Foaia Transilvană a stat de vorbă cu mai mulți angajați ai firmei Supercom, care administrează și gestionează activitatea de salubritate în tot județul Cluj.
Tratați ca niște sclavi
Angajații firmei sunt extrem de revoltați. În special șoferii. Ceilalți, muncitori aduși din Nepal, Sri Lanka, etc, nu prea au ce protesta pentru că automat își pierd permisul de muncă pentru Uniunea Europeană.
Unul dintre șoferii aflați în grevă ne-a declarat lucruri absolut inimaginabile pentru anul 2025. Din toate ce ne-a declarat angajatul Supercom, rezultă fără dubii că societatea are protecție din partea instituțiilor Statului Român, care ar trebui să ancheteze situațiile reclamate.
„Am făcut o cerere că suntem în al treilea an de când lucrăm pentru Supercom. Suntem șoferi profesioniști, și suntem aproximativ 30 de persoane. Am participat la pornirea acestei firmei. Provenim din fostele firme de salubritate. Noi știm traseele, noi știm tot. Noi gestionăm și muna cu cetățenii care au reclamații”, ne-a declarat angajatul.
La Supercom, șoferii sunt împărțiți în două categorii. Unii, cu salarii nete de 4.400 de lei, alții cu 3.500 de lei. Oamenii au cerut acum, ca aceste salarii să le fie egalizate la 6.000 de lei.
În fața acestor cereri, firma nu a răspuns deloc. Dimpotrivă i-a amenințat pe șoferi cu Jandarmeria și Poliția dacă nu părăsesc incinta societății.
Orele suplimentare nu sunt plătite
Angajații români se mai plâng de faptul că bonurile de masă nu le sunt acordate separat. Acestea au fost incluse în salariu, și nimeni nu mai știe cât e valoarea acestora.
De asemenea, concediile de odihnă nu au mai fost acordate de mai bine de un an de zile. Motivul oficial: angajații sunt puțini. Despre acordarea de bonificații financiare pentru aceste concedii neefectuate nici nu poate fi vorba.
Orele supliementare sunt realizate cu sutele de către fiecare șofer. Nici acestea nu sunt plătite în bani, așa cum prevede Codul Muncii, sau prin zile libere.
”Nu s-au dat concediile nici pe anul trecut, că nu au avut om la schimb. Avem sute de ore suplimentare care nu sunt plătite conform Codului Muncii, și nici nu se primesc zile libere”, ne-a mai spus angajatul.
Parcul de mașini, răblăgit la maxim
Pe partea de mașini, orice incident apare, șoferii sunt buni de plată. Societatea refuză să achite eventualele daune prin polițele RCA.
”Abuzurile sunt foarte urâte. Tot timpul suntem duși cu vorba. Suntem plimbați prin curtea asta mare. Sunt mașini noi, dar cea mai slabă marcă de Ford. Ei au acum defecte și zece mașini. Celelalte sunt obligate să acopere toate zone arondate, ceea ce înseamnă muncă mai multă pentru oameni”, ne-a mai relatat angajatul aflat în grevă.
Un angajat a decedat și alții patru au făcut atacuri cerebrale
La Supercom, întârzierea salariilor este o constantă lunară. Dacă, angațații trebuie să primească salariile în data de 15 ale lunii, le primesc pe data de 20 sau după. Dacă au cerut ca măcar aceste date să fie respectate li s-a spus că dacă nu le convine, atunci calendarul de plat va fi decalat.
Șoferii spun că stresul maxim la care sunt supuși le-a afectat grav sănătatea. Unul a murit deja, în timp ce alți cinci au făcut atacuri cerebrale.
”Programul de muncă este la opt ore, și de 12 ore. Noi, la opt ore, lucrăm 10 ore, și aia la 12 ore, lucrează 13-14 ore, în fiecare zi”.
Șoferi aduși de la Bistrița
Pentru că la Supercom este a doua zi de grevă, au fost aduși șoferi de la Punctul de Lucru din Bistrița. Mai exact de la Salubritatea Stradală.
În total au venit doar patru angajați, spărgători de grevă, care au preluat câteva autospeciale care au fost trimise pe trasee.
Foaia Transilvană l-a contactat și pe Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, care a declarat că nu e treaba lui ceea ce se întâmplă la Supercom. Interesant răspuns.
Lasă un răspuns