Sute de oameni la înscăunarea în funcția de Episcop al Eparhiei Cluj-Gherla a lui Claudiu Lucian Pop. Discursul lui Boc: „Continuați testamentul pe care Preasfințitul Crihălmeanu vi l-a lăsat, dragostea de oameni, toleranța, înțelegerea și frățietatea între cultele religioase”

Sâmbătă, 24 aprilie, a avut înscăunarea în funcția de Episcop a Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla a lui Claudiu Lucian Pop, în Piața Cipariu, lângă Catedrala Greco-Catolică, la care au participat sute de oameni și autoritățile locale.

Primarul Emil Boc  a susținut și el un discurs la microfon cu iz patriotic, declarând că Claudiu Lucian Pop va avea de continuat misiunea Cardinalului Iuliu Hossu și a Preasfinței sale Florentin Crihălmeanu, dragostea de oameni, toleranța și înțelegerea și frățietatea între cultele religioase.

„Preasfinția voastră, sunt aici, astăzi, ca în numele clujenilor, să vă felicit pentru înscăunarea în funcția de Episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla. Clujul vă deschide brațele și vă îmbrățișează. Aveți o misiune pe cât de nobilă, pe atât de grea și de provocatoare, de a continua munca fericitului episcop martir Iuliu Hossu, făuritor al Româneii întregite și cel dintâi cardinal român, al cărui scaun episcopal în continuați.

Continuați testamentul pe care Preasfințitul Crihălmeanu vi l-a lăsat, dragostea de oameni, toleranța, înțelegerea și frățietatea între cultele religioase, precum și un patriotism luminat în spiritul conlucrării spirituale într-o Europă care unește religii și popoare.

Cărturarii ortodocși și greco-catolici au avut o contribuție decisivă în ceea ce a fost actul de la 1918, acea lucrare timp de peste 2000 de ani a poporului român asupra el însuși. Fără munca a cărturarilor ortodocși și greco-catolici, fără credința noastră creștină și limba română și fără îmbinarea luptei armatei cu diplomația, n-am fi reușit să fim astăzi o națiune demnă în Uniunea Europeană.

A fi ardelean înseamnă să duci un gând până la capăt, asta spunea Lucian Blaga despre ardeleni. Aceasta cugetare blagiană se potrivește ca o mănușă atât Inocențiu Micu Klein, cardinal Iuliu Hossu sau Preasfinței Sale Crihălmeanu.

Clujul este acel loc unde Estul întâlnește Vestul și Vestul întâlnește Estul. Clujul este un loc în care se găsesc mai multe culte creștine: ortodox, greco-catolic, romano-catolic, luteran, unitarian, reformat și o sinagogă. Nicăieri în Europa nu veți găsi așa ceva. Un loc în care toleranța, multiculturalismul, spiritul ecumenic sunt lucruri obișnuite printre noi, lucruri la care fiecare dintre clujeni a contribuit., a declarat Emil Boc, în fața audienței adunată în Piața Cipariu pentru a asista la înscăunarea în funcția de Episcop a lui Claudiu Lucian Pop.

Foto: Thomas Poledna