Taximetriștii din Cluj Napoca ar putea să dispară. Ce surpriză le pregătește Emil Boc în scurt timp

Posted by

Una dintre măsurile luate de Consiliul Local Cluj Napoca se referă la taximetriștii care nu au mașini conform Euro 5. Aceștia nu vor mai putea presta servicii de taximetrie cu mașini care nu corespund din punct de vedere a normelor de poluare.

O hotărâre a municipalităţii, prin care şoferii sunt obligaţi să folsească la taximetrie doar maşini cu norme de poluare peste euro 5, le dă fiori posesorilor de autorizație de taximetrie. Acum, reprezentanții firmelor de taximetrie cer anularea HCL-ului votat în 20219, și care produce efecte de la 1 ianuarie 2022.

Unul dintre taximetriștii clujeni, Cosmin, face taximetrie de 27 de ani, pe o maşină din 2010. În ultimii ani, a fost nevoit să îşi schimbe de trei ori maşina, pentru a respecta regulile impuse de Primărie. Dar, cum veniturile au scăzut mult din cauza pandemiei, acum nu mai are bani pentru o maşină nouă.

„Nu am nicio posibilitate. Inclusiv anul trecut am fost nevoit să părăsesc ţara, să lucrez în Anglia”, a spus bărbatul, care a mai adăugat că va pleca să muncească în străinătate.

Consiliul Local a votat în 2019

Din 1 ianuarie 2022 va intra în vigoare noul regulament de taxi, votat de Consiliul Local în anul 2019, prin care şoferii care fac taximetrie în oraş trebuie să folosească doar maşini cu normă de poluare peste Euro 5.

În prezent, în Cluj Napoca circulă aproximativ 2500 de taximetre în acest moment pe străzile din Cluj-Napoca, iar aproape o treime dintre ele nu au norma de poluare euro 5. Acest lucru înseamnă că, dacă nu îşi vor schimba maşinile, de la 1 ianuarie, aproape 700 de soferi vor fi nevoiţi să îşi caute un nou loc de muncă.

Reprezentantul unei firme de taximetrie, Daniel Mitea a declarat că a cerut anularea hotărârii a Consiliului Local Cluj Napoca care impune obligativitatea autoturismelor Eurp 5.

„Pe noi ne-a deranjat un singur lucru când a fost dată decizia asta, a fost pe repede înainte. Lasă-ne şi nouă timp, un an, doi, trei cinci ani, ca să ne putem ca să ne putem schimba”, a spus Mitea.

Autorităţile locale spun însă că tot transportul în comun din oraş trebuie să fie cât mai puţin poluant, iar dacă primăria a făcut investiţii în autobuze nepoluante, şi taximetriştii trebuie să ţină pasul. Aşa că nu vor amâna intrarea în vigoare a regulamentului.

„Este o decizie fermă, o decizie pe care am luat-o în anul 2019, acest regulament a fost în dezbatere publică. O decizie care a fost îmbrăţişată de către clujeni Cu cât o maşină este mai nouă, cu atâta este şi o siguranţă mai mare”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea, citat de Observator Antena 1.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *