,

Taximetriștii protestează, șoferii de Bolt/Uber prosperă. Se mai fac bani din ride-sharing?

Posted by

Taximetriștii protestează, șoferii de Bolt/Uber încasează. În timp ce aproape 1000 de taximetriști au protestat timp de trei zile în Piața Victoriei din București pentru reglementarea transportului alternativ și a aplicațiilor de ride-sharing din România, șoferii de Bolt sau Uber continuă să aibă  venituri lunare importante. Unii se și laudă cu asta pe rețelele sociale, spre disperarea altor colegi de ride-sharing care nu sunt de acord cu expunerea și atragerea atenției.

Taximetriștii protestează, șoferii de Bolt/Uber prosperă
Taximetriștii protestează, șoferii de Bolt/Uber prosperă

Fenomenul ride-sharing-ului a crescut foarte mult în ultimii ani în România și o dată cu acesta și numărul de șoferi, care a ajuns să fie aproximativ foarte mare.

Este recunoscut faptul că mulți dintre taximetriști practică și Bolt sau Uber în paralel cu taximetria, atrași de veniturile mari care se fac din această activitate.

Câți bani a făcut un șofer de ride-sharing într-o săptămână?

Un șofer de transport alternativ și-a publicat veniturile pe care le-a făcut într-o săptămână. Astfel, la un venit de 7400 lei, după plata cheltuielilor, acesta a rămas cu un venit de 5700 lei. 

Mulți dintre șoferii de Uber sau Bolt din România nu sunt de acord cu afișarea câștigurilor și veniturilor din transport alternativ, deoarece acest lucru atrage mai mulți șoferi, lucru care duce la tarife mai mici, venituri mai mici și o concurență foarte mare. În prezent la nivel național sunt aproximativ 52.000 de șoferi parteneri ai principalelor companii de ride-sharing

Au explodat șoferii de transport alternativ

Dacă la începutul anului trecut erau aproximativ 30.000 de mașini pe ride-sharing, la un an distanță numărul lor a explodat efectiv și a trecut de 50.000, spre disperarea șoferilor de taxi, aceștia din urmă ajungând în pragul disperării și organizează proteste la București în fața Guvernului.

Un șofer-partener le cere celorlalți colegi pe unul dintre cele mai mari grupuri de ride-sharing din România să nu se mai laude cu câștigurile pe Facebook.

Nu mai merge transportul alternativ ca înainte

„Nu mai ai cu ce sa te lauzi acum. Mai pun câțiva obraznici poze de acum câțiva ani și atât”, a scris un șofer pe nume Radu. „Ce kkt sa te lauzi ca e muci. Merge ca pixu treaba”, a completat un alt șofer.

„Mai postați sume, lăudați-vă! Că o vă taie macaroana. Dacă n-ați fi postat pe aici toți frustrații, nu atrăgeați atenția asupra voastră, dar vă mănâncă în cur”, a comentat Liviu.

Taximetriștii amenință cu greva foamei

Taximetriștii care protestează în Piața Constituției din București amenință că vor intra în greva foamei, dacă nu le sunt soluţionate revendicările după cele trei zile de manifestații, a declarat preşedintele Asociaţiei Naţionale a Patronatului Operatorilor de Transport în Regim de Taxi (ANPOTRT), Remus Nedelcu.

„Noi încă aşteptăm invitaţia premierului sau să ne viziteze dânsul aici în Piaţă (Piaţa Constituţiei – n. r.) astăzi, dacă nu, mâine, dacă nu, poimâine. Avem trei zile de protest. Dacă în aceste trei zile nu se rezolvă nimic, colegii noştri din toată ţara au de gând să facă greva foamei la Guvern şi la fiecare prefectură de judeţ, la nivel naţional, ca să audă o Europă întreagă că la noi nu se vrea reglementarea, aşa cum s-a întâmplat în majoritatea ţărilor din Europa…Aşteptăm să ne cheme cineva, să stăm de vorbă, să spunem oamenilor noştri din toată ţara că se va reglementa acest OG 49 (OUG 49/2019 privind activităţile de transport alternativ cu autoturism şi conducător auto – n. r.). Sperăm să rezolve”, a spus Remus Nedelcu.

„Taximetria este în colaps”

Întrebat dacă greva foamei nu este o măsură extremă, el a declarat că „taximetria este în prag de colaps”, iar dacă nu se face acum ceva „în toamnă nu o să mai aveţi cu cine sta de vorbă în domeniul taximetriei”.

Taximetriştii, membri ai Asociaţiei Naţionale a Patronatului Operatorilor de Transport în Regim de Taxi, (ANPOTRT), protestează luni în Piaţa Constituţiei, solicitând emiterea, în regim de urgenţă, a unei ordonanţe de modificare a Legii 204/2019 (OUG 49/2019), pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 49/2019 privind activităţile de transport alternativ cu autoturism şi conducător auto.

Revendicările taximetriștilor

Principalele revendicări ale taximetriştilor vizează:

  1. limitarea copiilor conforme, pe criterii similare cu cele aplicate serviciului de taximetrie, având ca rezultat protejarea calităţii vieţii şi aerului, aglomerării traficului şi poluarea din marile oraşe, cât şi asigurarea unei predictibilităţi economice pe acest segment de piaţă;
  2. eliminarea posibilităţii de emitere a copiei conforme pentru auto deţinute de operatori cu contract de comodat sau închiriere şi ridicarea pragului de autorizare la vechimea maşinii la 5 ani prima autorizare, maximum 10 ani;
  3. interzicerea colantării sau aplicarea regulamentelor locale cu privire la reclame pe autoturismele arondate la platformele digitale şi aplicarea de ecusoane pe portierele spate care să conţină datele de identificare ale operatorului;
  4. eliminarea „tarifului dinamic” potrivit recomandărilor de la Consiliul Concurenţei cu privire la practicile înşelătoare; respectarea art. 6 din Legea 204/2019 cu privire la fiscalizarea curselor şi comisioanelor printr-o entitate fiscală înregistrată la ONRC cu suspendarea avizului tehnic până la intrarea în legalitate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *