Connect with us

Hi, what are you looking for?

CALEIDOSCOP

Te duci în vacanță în Bulgaria? Atenție că s-au schimbat taxele de drum

Dacă vă gândiți să plecați anul acesta în concediu în Bulgaria, trebuie să știți că începând cu luna iulie au intrat în vigoare noi prevederi referitoare la taxele de drum.

Astfel, noile taxe de drum (TOLL) pentru circulaţia autovehiculelor de transport marfă şi pasageri au intrat în vigoare în Bulgaria, informează Ministerul Afacerilor Externe.

Drumurile naţionale de categoria a II-a vor fi incluse în sistemul de taxare tip TOLL pentru autovehiculele de marfă şi pasageri, iar cuantumul acestor taxe de drum pentru autostrăzi şi drumurile naţionale de categoria I va fi majorat în două etape. Majorarea cuantumului taxelor pentru mijloacele de transport marfă şi pasageri cu greutate mai mare 3,5 tone se va realiza începând cu data de 1 iulie 2022 şi, respectiv, data de 1 ianuarie 2023.

Taxele de drum în Bulgaria

Taxele pentru vinietele electronice, pentru mijloacele de transport cu greutate de până la 3,5 tone, vor fi reduse cu 10% începând cu data de 1 ianuarie 2023; până la data de 31 decembrie 2022, cuantumul lor rămâne neschimbat.

 • Pentru mijloacele de transport cu greutate cuprinsă între 3,5 şi 12 tone, în funcţie de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum până la data de 31 decembrie 2022:
  – între 6 şi 9 stotinci (100 stotinci = 1 leva) pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă;
  – între 5 şi 8 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria I;
  – între 2 şi 3 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria a II-a.
 • Pentru mijloacele de transport cu greutate cuprinsă între 3,5 şi 12 tone, în funcţie de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum, începând cu data de 1 ianuarie 2023:
  – între 10 şi 13 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă;
  – între 6 şi 9 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria I;
  – între 4 şi 7 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria a II-a.
 • Pentru mijloacele de transport cu greutate mai mare de 12 tone, care prezintă 2 sau 3 osii, în funcţie de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum până la data de 31 decembrie 2022:
  – între 16 şi 20 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă;
  – între 13 şi 17 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria I;
  – între 9 şi 11 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria a II-a.
 • Pentru mijloacele de transport cu greutate mai mare de 12 tone, care prezintă 2 sau 3 osii, în funcţie de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum, începând cu data de 1 ianuarie 2023:
  – între 26 şi 30 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă;
  – între 22 şi 25 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria I;
  – între 19 şi 23 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria a II-a.
 • Pentru autocarele cu greutate între 3,5 şi 12 tone, în funcţie de categoria şi clasa acestora, se vor achita următoarele taxe de drum, până la data de 31 decembrie 2022: între 1 şi 5 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs, iar de la data de 1 ianuarie 2023, între 2 şi 8 stotinci.
 • Pentru autocarele cu greutate de peste 12 tone, în funcţie de categoria şi clasa acestora, se vor achita drept taxe de drum, până la data de 31 decembrie 2022, între 2 şi 6 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs, iar de la data de 1 ianuarie 2023, între 3 şi 9 stotinci.

„În acest context, este subliniată importanţa informării corecte a şoferilor români, a achiziţionării din timp a vinietelor electronice şi achitării conforme a taxelor de drum tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Bulgaria, în conformitate cu legislaţia în vigoare”, transmite MAE.

Informaţii privind vinieta electronică şi taxele de drum tip TOLL pot fi obţinute pe www.bgtoll.bg/ro/.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

Urmărește-ne

Articole asemănătoare

EVENIMENTE

În ultimele luni, compania aeriană Wizz Air și-a bătut joc de vacanțele multor români, având numeroase probleme la zborurile din România, care au avut...

ADMINISTRATIV

Primăria Cluj-Napoca a anunțat inițierea procedurii de consultare publică, în conformitate cu prevederile Legii 52/2003 privind consultarea publică și transparența decizională referitoare la proiectul...

EVENIMENTE

Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenţionare de călătorie pentru cetăţenii români care intenţionează să călătorească în Republica Bulgaria sau să tranziteze teritoriul acestui...