,

Terasele nu se deschid nici săptămâna viitoare

Posted by

Veste proastă pentru proprietarii de terase. Nu vor putea deschide nici săptămâna viitoare. Aceștia trebuie să ştie că dubla reglementare a stării de alertă i-ar putea împiedica să facă bani cel puţin o săptămână începând de luni, iar singurul care ar putea lua o decizie rapidă este Guvernul.

De luni, proprietarii vor avea de ales să respecte fie legea, fie ordonanţa care stabileşte regulile pe timpul stării de alertă.

Guvernul a emis joi OUG 68/2020, în baza căreia Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a declarat prin Hotărârea 24/2020 stare de alertă începând din 15 mai şi a instituit o serie de măsuri de distanţare socială şi protecţie sanitară, dar fără a stabili şi sancţiuni.

Printre aceste măsuri se număra şi decizia ca terasele să rămână închise. Punctul 6 al anexei la decizia CNSU prevede că „este suspendată temporar activitatea de servire şi consum al produselor în spaţiile comune de servire a mesei din interiorul restaurantelor, hotelurilor, motelurilor, pensiunilor, cafenelelor sau altor localuri publice, cât şi la terasele din exteriorul acestor locaţii”. OUG 68/2020 care stă la baza acestei decizii este deja în vigoare începând de vineri, 15 mai.

Tot vineri, preşedintele Iohannis a promulgat legea privind starea de alertă iniţiată de Guvern şi aprobată cu modificări de Parlament. Această lege a fost publicată în Monitorul Oficial la scurt timp după promulgare şi va intra în vigoare luni, 18 mai.

Articolul 8 al acestei legi prevede că „pe durata stării de alertă se poate suspenda consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, atât în interiorul, cât şi la terasele din exteriorul acestora. (2) Pe durata stării de alertă poate fi permisă prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice care nu se consumă în spaţiile menţionate la alin. (1), cu excepţia teraselor unde se respectă măsurile de protecţie sanitară”.

Pentru rezolvarea acestei dileme a proprietarilor de terase, autorităţile trebuie să abroge OUG 68/2020. Dacă se alege varianta respingerii ordonanţei prin lege aprobată de Parlament, procedurile constituţionale durează cel puţin 5 zile, adică cel mai devreme o asemenea lege ar putea intra în vigoare lluni, 25 mai.

Există însă și varianta rapidă a abrogării OUG 68 printr-o altă ordonanţă de urgenţă, care ar putea intra în vigoare în aceeaşi zi în care a fost emisă de Guvern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *