”Tigrul” platanului face ravagii în Cluj. Ploșnițele sunt greu de exterminat

În ultimele zile, ”tigrul” platanului, o insectă originară din Asia a invadat orașul Cluj Napoca și îi supără la maxim pe locuitori.

Adrian Ruicănescu, cercetător la Institutul de Biologie din Cluj-Napoca, a explicat de ce ploșnițele dantelate nu pot fi ucise cu substanțe chimice și de ce nu au dușmani naturali. Acesta a mai transmis într-o postare pe Facebook că dacă suntem îmbrăcați în culori deschise, le atragem și ne pot pișca. De luni, în Cluj a început o nouă campanie de dezinsecție pe domeniul public și privat.

”Deja există o isterie apropo de ploșnițele dantelate, numite hilar de unii „tigri”. Sunt insecte mici, aparțînând ordinului Hemiptera. Este vorba de 2 specii, originare din America de Nord, care au fost aduse accidental în Europa odată cu plante ornamentale. În propriul lor ecosistem, au evoluat împreună cu alte insecte, plus bacterii și virusuri, care controlează și mențin aceste populați în limite normale. În noile areale, aceste insecte nu au dușmanii proprii, astfel populația nu este ținută sub control. În general, natură reglează lucrurile, dar în ritmul ei. Dacă intervenim, cu substanțe chimice, nu facem altceva decât să „zădărnicim” apariția sau adaptarea unor specii autohtone, care ar putea să găsească aceste ploșnițe ca sursă de hrană. Acestea pot fi doar mici păianjeni sau mici viespi, cum este cea din fotografie”, spune specialistul.

Greu de exterminat

Profesorul Ruicăneanu susține că nu este nimic de făcut în combate aceste insecte și că cel mai propabil natura se va regla de la sine și în această chestiune.

”În anii următori, populațiile acesteia s-au reglat, sperăm că și populațiile de ploșnițe dantelate se vor regla. Cea mai bună măsură este să lăsăm Natura să rezolve. Și să sperăm că o va face. Oricum, orice altă acțiune nu va face altceva decât să amplifice dezastrul. În fotografie, ploșnița-dantelată-a-stejarului (Corythucha arcuata) și a platanului (Corythucha ciliata)”, a mai spus profesorul.

Cel mai probabil ”tigrul” platanului a ajuns la Cluj împreună cu arborii aduși din Asia pentru a fi plantați în diferite locuri din oraș.