Tone de gunoaie adunate de peste 100 de voluntari de pe Lacul Beliș-Fântânele

Zeci de voluntari au contribuit la o acțiune amplă de ecologizare pe Lacul Beliș-Fântânele din Munții Apuseni. Aceștia au strâns tone de gunoaie, deșeuri, peturi, sticle de plastic și pungi, a anunțat Regia Națională Romsilva pe Facebook.

Acțiunea de ecologizare a avut loc weekendul trecut și a fost dedicată Zilei Mondiale a Mediului, fiind organizată în colaborare cu administrația Parcului Natural Apuseni și Clubul Alpin Roman Filiala Cluj.

120 de voluntari au contribuit la acțiune

Voluntarii au muncit în ture de câte 8 ore, pe uscat sau pe apă, pe jos sau din caiace/canoe, ne-am dat seama fiecare că e vorba de mai mult decât o implicare fizică.

„După ziua intensă de sâmbătă, cu muncă epuizantă pentru voluntari, în condiții dificile în teren accidentat și printre bușteni uriași plutitori, ne-am încheiat ziua cu bine igienizând toată aria propusă mai puțin fundătura din golful problemă unde era o aglomerare infernală de deșeuri.

O echipă de uscat și una de apă s-a deplasat din nou duminică în golful Mestecăniș pentru a încerca să finalizeze igienizarea acelei fundături din golful problematic. Echipa de apă beneficia de mici caiace agile care se puteau strecura printre uriașii bușteni și aruncau pe uscat pet-urile care erau colectate apoi de echipa de uscat. În ciuda efortului susținut și după două zile și circa 35 de oameni mobilizați nu se reușește eliberarea integrală a fundăturii din capătul golfului, însă arată decent acum.

Randamentul excelent al acțiunii, cu o medie de 14,5 saci/voluntar/zi și un număr total de circa 3500 de saci colectați demonstrează o bună organizare și faptul că voluntarii nu au făcut deplasarea la Beliș pentru agrement, au venit hotărâți să schimbe ceva, vor munți mai curați și oameni mai responsabili în relația cu natura„, au declarat organizatorii de la Parcul Natural Apuseni.

Foto credit: Timea Izsak, Florin Coras, Gabriel Pacurariu