Acasă EVENIMENTE Tot ce trebuie să știți despre plata energiei electrice. În ce condiții...

Tot ce trebuie să știți despre plata energiei electrice. În ce condiții factura devine astronomică

1

Guvernul României a anunțat, de curând, că va renunța la plafonarea prețului la energia electrică, în anumite condiții.

De la 1 septembrie 2022, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență, privind plafonarea prețului la gaze și energie electrică. Actul normativ prevede că numărul de kWh, până la care Guvernul acordă compensări, scade de la 300 la 255.

În documentul aprobat se mai prevede că plafonarea preţului la energia electrică se va aplica în cazul consumatorilor casnici, până la 31 august 2023, pentru un consum de până la 255 kWh pe lună.

Analize pe consumul de electricitate

Foaia Transilvană a analizat consumul de energie în funcție de prețuri.

Prima categorie sunt consumatorii care consumă maxim 70 kilowatti pe lună. Asta înseamnă o gospodărie mică, mai des situată în mediu rural, care are un număr de becuri de maxim zece, un televizor și un radio.

În acest caz, taxa care va fi achitată este de 0.68 de bani pentru un kilowatt. Acest preț va fi achita de consumatorii care vor avea un consum lunar de maxim 100 de kilowatti.

Crește consumul pentru un apartament

În al doilea scenariu, vorbim despre un consumator care locuiește la bloc, într-un apartament de maxim patru camere, dar care are un consum aproximativ egal cu 200 kilowatti.

În acest caz vorbim tot de zece becuri, un televizor, un radio, un computer, frigider, cuptor cu microunde, cuptor cu microunde și un uscător de păr.

Factura achitată de acest gen de consumatori va avea prețul plafonat pentru fiecare kilowatt, la 0.80 lei. De menționat că prețul de 0.80 de bani/kilowatt va fi plătit pentru un consuma maxim de 255 de kilowatti.

De aici se complică lucrurile

În al treilea scenariu, vorbim tot de un român care locuiește la bloc, într-un apartament cu maxim patru camere, dar care are un nivel de trai mai ridicat. Are în casă 15 becuri, un televizor, radio, computer, frigider, congelator, cuptor cu microunde, mașină de spălat vase, aer conditionat, fier de călcat, mașină de spălat haine, boiler electric și un uscător de păr.

În acest caz, consumul mediu estimat este de 290 de kilowatti, ceea ce înseamnă că abonatul va plăti un preț de 0.80 de bani, pentru primi 255 de kilowați, și un alt preț, cel de piață, pentru diferența de 40 de kilowatti, adică prețul mediu de 2.5 lei/kilowatt.

În total, factura lunară va fi de aproximativ 165 de lei.

Mai există și cei care vor achita facturi astronomice

În cazul celor care consumă peste 300 de kilowatti, prețul începe să devină astronomic.

Pentru aceleași dotări, ca în cazul consumului de 280 de kilowatti, prețul nu mai este plafonat, consumatorul fiind obligat să achite prețul din contract, care variază de la un furnizor la altul. Aceste prețuri sunt cuprinse între 2.5 lei și 3.9 lei/kilowatt, ceea ce înseamnă că factura maximă, lunară, poate ajunge chiar și la 1.404 lei.

1 COMENTARIU

 1. Buna ziua Foaia Transilvana. In legatura cu analiza pe consumul de electricitate expus in acest articol ati afirmat:
  „consumul mediu estimat este de 290 de kilowatti, ceea ce înseamnă că abonatul va plăti un preț de 0.80 de bani, pentru primi 255 de kilowați, și un alt preț, cel de piață, pentru diferența de 40 de kilowatti, adică prețul mediu de 2.5 lei/kilowatt.
  În total, factura lunară va fi de aproximativ 165 de lei.”

  M-ati zapacit total.

  Cum poate fi aproximativ 165 lei!?, cand factura pe perioada 24.06.2022 – 26.07.2022 am avut 236 kwh si am platit 188.8 lei
  0.80 lei x 236 kwh=188,8 lei.

  Din ce calcule v-a reiesit aproximativul de 165 lei dat de dumneavoastra? Daca inmultesti 0.80 lei x 255 kwh=204 lei, la care mai punem si cei 40 kwh (x2.5 lei = 100 lei) ca sa ajungem la pretul aproximat din exemplu? Cu 204 si 100 avem un TOTAL de 304 !!!
  De unde aveti cei 165?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.