Tovarășul Cuibus de la PSD Cluj era un ”bun organizator” comunist. Acum candidează pentru funcția de primar al Clujului

Posted by

PSD Cluj este înțesat de foști membrii ai Partidului Comunist Român. De altfel, în cartea ”Napoca. O istorie recentă a Clujului”, regăsim nume grele care au fost activiști ai fostului PCR, după care au devenit înalți demnitari ai statului român. Acest lucru demonstrează din plin teoria, foarte activă după 1989, că Partidul Comunist Român avea o linie a doua de nomenclaturiști, pregătită să preia puterea în cazul în care fostul dictator comunist Nicolae Ceaușescu era înlăturat de la putere.

„Dosare de cadre aveau toți membrii conducerii centrale a UTC (Uniunea Tineretului Comunist – n.n.), structură prin intermediul căreia se realiza conducerea și controlul social al PCR (Partidului Comunist Român – n.n.) în rândurile tineretului, dar și UTC-iștii clujeni cum ar fi: Petru Berce, Vasile Cristea, Valentin Cuibus, Ioan Gavra, Andrei Marga, Liliana Mihuț, Ioan Aurel Pop, Ioan Rus, Vasile Surd sau Ioan Gheorghe Vușcan. Este surprinzător volumul diferit al acestora: dosarul de cadre al al fostului președinte al al Consiliului UASC din Centru Universitar Cluj Napoca, Ioan Rus, care deși a ”îndeplinit funcţii de răspundere în organizaţiile de masă şi obşteşti timp de 12 ani” conţine doar 4 pagini, pe când cel al lui Valentin Cuibus, „activist al Comitetului judeţean U.T.C.” numără 53 de pagini”, se arată în cartea ”Napoca. O istorie recentă a Clujului”.

Pentru cine nu cunoaște personajele, trebuie spus că Ioan Rus a fost ministru de Interne, al Transporturilor, vicepremier, președinte al PSD Cluj. Ioan Gheorghe Vușcan a fost prefect al Clujului. Ioan Aurel Pop a fost rector al Universității Babeș Bolyai, în prezent fiind președintele Academiei Române. Valentin Cuibus, este azi candidat al PSD Cluj pentru funcția de primar al municipiului Cluj Napoca și a fost inspector șef la Inspectoratul Școlar Cluj, până acum câteva luni.

Trecutul comunist al actualului candidat al PSD Cluj, Valentin Cuibus este din plin ilustrat în cartea scrisă de Gyorke Zoltan, fost subprefect al Clujului. De altfel, Revoluția l-a prins pe Cuibus în plin avânt revoluționar.

”Valentin Cuibus era în 1989, la vârsta de 33 de ani, preşedinte al Consiliului judeţean al elevilor la Comitetul judeţean Cluj al U.T.C., iar anterior a „îndeplinit funcţii de răspundere în organele U.T.C. timp de 16 ani”: membru U.T.C. de la vârsta de 14 ani, membru al Comitetului U.T.C. pe liceu şi secretar al biroului U.T.C. pe clasă, în timpul satisfacerii stagiului militar a fost secretar adjunct cu probleme organizatorice al Comitetului U.T.C. pe unitate, în timpul facultăţii a îndeplinit funcţia de vicepreşedinte al Consiliului A.S.C. din Facultatea de tehnologie chimică, este repartizat ca profesor de chimie la un liceu din Cluj‑Napoca, iar apoi „a fost promovat în aparatul Comitetului judeţean Cluj al U.T.C.”, fiind ales în funcţia de secretar al Biroului organizaţiei U.T.C. – cadre didactice, respectiv preşedinte al Consiliului judeţean al elevilor. Având în vedere că „în întreaga activitate desfăşurată a dovedit o bună pregătire politică şi de specialitate”, „ca instructor U.T.C. a îndrumat cu competenţă organizaţia”, iar „ca activist al Comitetului judeţean U.T.C. s‑a dovedit bun organizator”, fiind şi „receptiv la problemele colegilor de muncă şi a tinerilor din organizaţii”, Sectorul Cadre al Comitetului judeţean Cluj al U.T.C., sub semnătura secretarilor cu probleme organizatorice Augustin Feneşan şi Alexandru Cordoş, „consideră că tovarăşul Cuibus Valentin Claudiu corespunde”474. Mai mult, „dovedind interes şi pricepere pentru traducerea în viaţă a politicii partidului şi statului nostru, a hotărârilor de partid şi de stat, a instrucţiunilor C.C. al U.T.C., precum şi a hotărârilor proprii Comitetului judeţean U.T.C.”, lucru dovedit prin „clasarea judeţului Cluj pe locuri fruntaşe în întrecerea utecistă «Cea mai bună şcoală» la nivel de ţară”, Biroul Comitetului Judeţean Cluj al U.T.C. „este de acord ca tovarăşul Cuibus Valentin să îndeplinească şi în continuare funcţii de răspundere pe linia activităţii”.

Mihai ȘOICA

 

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *