Peste 100 de camioane și TIR-uri vor fi așteptate, astăzi, la un protest al transportatorilor care va avea loc în județul Cluj și va afecta traficul rutier din Cluj-Napoca și din zona Gilău – Florești.
„Nu facem grevă, nu blocăm circulația, nu blocăm drumuri. Noi circulăm cu viteză redusă”, au transmis transportatorii clujeni. Camioanele și TIR-urile vor intra la ora 10 în Gilău cu o viteză de 5 – 10 km/h indiferent dacă vin dinspre Huedin sau de pe Autostrada Transilvania.
Astfel, după ora 13, o parte din camioane vor merge spre Cluj-Napoca, iar în oras se va intra până în cartierul Mănăștur după care se vor întoarce deoarece coloana se va sparge din cauza semafoarelor.
Șoferii să fie calmi, civilizati, să respecte indicațiile Poliției/ Jandarmeriei, iar dacă îi vor devia de pe traseu să respecte indicațiile și în cel mai scurt timp să se întoarca la traseu în coloană.
În cazul în care unii participanti la trafic vor fi deranjati de noi și îi vor agresa verbal pe șoferii noștri, să nu dea curs provocărilor, să stea calmi în cabină și să își continuie activitatea”, au transmis transportatorii.
Pe durata protestului, claxonatul în localitate va fi interzis.
Care sunt revendicările transportatorilor
Printre revendicări se numără plafonarea RCA în regim de urgență la 5.000 lei pentru B 0, amendarea OUG nr. 43/1997 privind tolerantele la mase și dimensiuni, armonizarea acesteia cu Regulamentul European 1100/2008 privind controalele în vămi și tarife de utilizare a rețelei de drumuri fără dublă taxare, tratament fiscal nediscriminatoriu a angajatilor din mediul privat in privinta alocației de cazare, aplicarea RO-Etransport doar la mărfurile cu risc fiscal ridicat in conformitate cu prevederile directivei EUROPENE 2006/112, elaborarea in regim de urgență a Legii anti dumping, promovată prin Ordonanța de Urgenta a Guvernului pentru eliminarea concurenței neloiale din toate sectoarele economice.
De asemenea, transportatorii reclamă proasta gestiune a ASF a sistemului de asigurări RCA, timpii extrem de lungi de așteptare în frontiere, care aduc zilnic pierderi de câteva sute de euro/camion transportatorilor români, care nu sunt influențați doar de neaderarea la Schengen, ci și de controlul greoi al autorităților române în frontiere și mai ales al CNAIR), nereguli privind acuratețea cântăririlor din frontiere, scumpirea vignetei din următorii ani și valoarea mare a accizei la motorină, care nu se poate recupera, ca în alte țări.
Lasă un răspuns