Connect with us

Hi, what are you looking for?

EVENIMENTE

Tratament de ultimă generație în cancerul de sân. Chimioterapia clasică devine istorie

Chimioterapia metronomică împotriva cancerului de sân este mai eficientă și mai puțin toxică decât chimioterapia tradițională.

Acesta este rezultatul studiului academic Meteora-II, coordonat de Institutul European de Oncologie (Ieo) din Milano, sub auspiciile IbcsG (International Breast Cancer Study Group) și publicat în Jama Oncology.

Eficacitatea chimioterapiei metronomice, terapia cu pilule în doze mici care se administrează la domiciliu pentru a lupta împotriva cancerului de sân avansat, a fost confirmată. Datele, anticipate la ultimul congres Esmo (European Society of Medical Oncology) de la Paris, au fost bine primite de comunitatea științifică și de pacienți.

Noile medicamente sunt mult mai eficiente și mai putin agresive.

Noile medicamente sunt mult mai eficiente și mai putin agresive.

Studiul, care a durat din septembrie 2017 până în ianuarie 2021, a implicat 140 de paciente cu cancer metastatic de tip Er+/Erb2, din 15 centre oncologice italiene, cărora li s-a administrat un ciclu de chimioterapie sau două cicluri de terapie endocrină.

Terapia metronomică oferă un control mai bun

Pacienții au fost repartizați aleatoriu în două brațe: una a urmat schema metronomică Vex (Vinorelbină, Ciclofosfamidă și Capecitabină), iar cealaltă a urmat chimioterapia convențională cu Paclitaxel intravenos. Terapia cu schema Vex s-a dovedit a fi superioară chimioterapiei standard din punct de vedere al eficacității și al unor efecte secundare, neprovocând, de exemplu, căderea părului.

În concluzie, terapia metronomică oferă un control mai bun al bolii, deoarece încetinește timpul de progresie cu aproximativ patru luni și reduce riscul de a fi nevoit să întrerupă terapia din cauza efectelor secundare, cu un avantaj în timp de trei luni și jumătate.

Beneficiul, însă, este mai ales pentru calitatea vieții femeii: pacientele nu numai că nu-și pierd părul, dar nu sunt obligate să meargă la spital o dată pe lună pentru a primi o doză mare de medicație, concentrată doar în timpul perfuziei, care poate provoca efecte adverse majore.

Toxicitate mai redusă

Potrivit cercetătorilor, toxicitățile sunt prezente și în cazul administrării metronomice, diferența fiind că acestea pot fi gestionate prin personalizare, adică prin adaptarea timpului și a modului de administrare a terapiei la caracteristicile individuale ale fiecărui pacient și la răspunsul personal al acestuia la medicamente.

Este esențial ca pacienții să urmeze terapia metronomică în centre super-specializate în cancer pentru medicina de precizie.

”Am început să studiem terapia metronomică la Ieo în urmă cu aproximativ 25 de ani, pe baza unor dovezi preclinice care arătau că momentul și modul de administrare joacă un rol important în tratamentul cu chimioterapie”, spune Marco Colleoni, director al Diviziei de senologie medicală și copreședinte al comitetului științific al Ieo.

De fapt, numele provine de la metronom, care în muzică măsoară timpul: se urmăresc, așadar, timpi de administrare diferiți pentru medicamente, administrate în doze mici și în mod continuu, cu scopul de a obține o eficacitate mai mare și o toxicitate mai mică.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

Urmărește-ne

Articole asemănătoare

EVENIMENTE

Conferențiarul Dan Eniu este chirurg oncolog, și este una dintre cele mai mari somități medicale în materie, din România. El a operat la Institutul...

STIRE PRINCIPALA

Un bărbat din Cluj Napoca a fost condamnat de Tribunalul Cluj pentru furt și efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos. Pe data de...

STIRE PRINCIPALA

Cu o voce blândă și cu o mână fermă, Carmen Kovacs își întâmpină pacienții suferinzi de diferite boli ale coloanei vertebrale. La cabinetul medical...