Tratament GRATUIT împotriva tuberculozei pentru locuitorii din 8 comune clujene

Posted by

Locuitorii din 8 comune clujene vor beneficia de tratament gratuit împotriva tuberculozei, în cadrul unui proiect susținut de Ministerul Sănătății și desfășurat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, în colaborare cu Prefectura Cluj.

Testarea va începe în data de 6 martie, iar în proiect sunt peste 70.000 de beneficiari din 8 comune clujene: Iara, Florești, Gilău, Aghireșu, Baciu, Cojocna, Apahida și Buza. Activitatea se va derula pe tot parcursul lunii martie.

Incidența la nivel național pentru tuberculoză în 2021 a fost de 39,5 cazuri la suta de mii de locuitori, în timp ce în județul Cluj a fost de 23,1, iar datorită evoluției tehnologiei, va fi posibilă diminuarea cazurilor. Se urmărește nu doar prevenția, ci și sustenabilitatea.

„Tuberculoza e o boală care îi împiedică pe pacienți să lucreze, tratamentul e precum chimioterapia și, adesea, e întrerupt din acest motiv.

Dar e esențial să fie tratată până la capăt, e o boală infecțioasă, care se vindecă. Se tratează în ambulatoriu azi, iar pacienții se pot întoarce la locul de muncă după faza contagioasă, adica la 2 săptămâni de la contactare”, a declarat jurnalista Paula Ursu, una dintre organizatoare.

Prefectul Irina Munteanu a declarat în cadrul unei conferințe de presă că proiectul are două dimensiuni.

Prima vizează prevenirea bolii, prin vizite în școli și sesiuni cu părinții despre un stil de viață sănătoasă, iar a doua presupune intervenția prin caravane (unități medicale mobile) cu analize gratuite.

„Proiectul e util din toate punctele de vedere și am găsit o mare deschidere în comunitățile în care am fost până acum. Copiii nu ne scapă, mergem în timpul orelor.

Situația nu aș spune că e prea roz, doar jumătate dintre ei sunt conform dezvoltați, asta am constatat în urma analizelor efectuate în mai multe comunități.

De aceea este importantă intervenția multidisciplinară și mă bucur că intră acest proiect în județ. Haideți să avem grijă împreună de comunitățile noastre!”, a precizat Munteanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *