,

Tratament revoluționar pentru epilepsie. Pacient operat pe creier, prin pleoapă

Posted by

O echipă de Tratament revoluționar pentru epilepsieromâni au realizat o intervenție chirurgicală, în premieră națională. Tratament revoluționar pentru epilepsie.

Un pacient bolnav de epilepsie a fost operat pe creier, prin pleoapa de la un ochi. Echipa de medici a fost condusă de neurochirurgul Georgian Ciobotaru.

Tratament revoluționar pentru epilepsie.
Tratament revoluționar pentru epilepsie.

”Chirurgia epilepsiei este un domeniu prea puțin cunoscut la nivel național. Din păcate sunt mult prea puțini pacienții care beneficiază de un astfel de tratament. La sfârșitul anului trecut, am dus povestea la extrem. Într-o țară unde creierul se abordează în mod rușinos prin incizii imense, am reușit să demonstrez că pentru una dintre zonele profunde ale creierului, unde puțini se aventurează (amigdala și hipocampul de partea stângă), operația se poate face prin cea mai sensibilă zonă de pe față cu putință: prin pleoapă”, a declarat medicul Ciobotaru.

Și-a plătit specializarea din banii proprii

Medicul militar a mai dezvăluit că și-a plătit specializarea din banii proprii. Nu a fost vorba despre o sumă imensă, ci de doar 1.000 de euro.

Cu toate astea, beneficiul a fost unul imens.

”Inițial, am descoperit un curs care promitea să mă învețe să înlătur niște oase din zona centrală a craniului (clinoida anterioară și apexul pietros) prin pleoapă. Nu îmi închipuiam că așa ceva este posibil. Dar cum în echipa care ne pregătea era chiar o colegă de an din Florența, am zis că nu are cum să fie o farsă, așa că am plătit cei fix 1000 de euro pentru 8 ore de curs. Știți cum vă spuneam că cea mai bună investiție e în noi înșine?”, a mai scris medicul.

Nicio criză de epilepsie în trei luni

O astfel de operație, prin pleoapă se face cu ajutorul endoscopului și a microscopului operator.

Incizia este una foarte mică și trebuie făcută cucea mai mare atenție. În urma operației, pacientul, de 49 de ani, a ajuns de la 3-4 crize pe săptămână la niciuna în trei luni.

Va rămâne sub observație timp de doi ani. Abia apoi se poate spune că acesta s-a vindecat.

”Teoria e simplă. Au fost 6 ore în care am trecut prin chinuri numai de mine știute. Însă a meritat să văd planul operator respectat. Cu amigdala și hipocampul de partea stângă și o parte din polul temporal îndepărtate printr-o incizie de numai câțiva centimetri în pleoapa superioară, sub magnificația endoscopului și a microscopului operator. Cum spunea un coleg: „păi nici degetul n-ai loc să îl bagi pe acolo”, a mai spus Ciobotaru.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *