Acasă CALEIDOSCOP Tratamente minim invazive în neurochirurgie

Tratamente minim invazive în neurochirurgie

0

Neurochirurgia este o ramură a chirurgiei. Intervenţiile neurochirurgicale se efectuează asupra sistemului nervos în sarcina căruia se află reglarea activităţilor din organism, cât şi asupra creierului.

În plină eră tehnologică, neurochirurgia beneficiază de împletirea favorabilă dintre experienţa medicilor neurochirurgi, cu echipamentele şi tehnicile medicale moderne şi foarte eficiente, pacienţii beneficiind de o diagnosticare foarte rapidă şi intervenţii non invazive şi eficiente.

Durerile de spate

Una din ariile asupra căreia acţionează neurochirurgia este cea a coloanei vertebrale. Discurile intervertebrale şi măduva spinării au un rol esenţial în buna funcţionare pe acest palier, iar afecţiunile pe care le pot manifesta sunt multiple. Spondilolisteza reprezintă o patologie localizată la nivelul coloanei vertebrale care afectează articulaţiile coloanei şi discurile intervertebrale. Este caracterizată prin alunecarea anterioară a unui corp vertebral faţă de restul vertebrelor. De regulă apare în regiunea inferioară a coloanei lombare, însă în cazurile de scolioză, poate apărea în orice zonă a coloanei.

Nivelul de severitate se stabileşte în funcţie de gradul de deplasare, existând patru grade. Simptomatologia presupune dureri de spate, dar şi simptome secundare, precum durerile de picioare, probleme cu mersul, pierderea senzaţiei în picioare. Tratamentul non-chirurgical presupune administrarea de analgezice şi antiinflamatorii, aplicarea tehnicilor de kinetoterapie, terapii injectabile. Dacă acestea nu dau rezultate, medicul va recomanda intrevenţia chirurgicală, prin intermediul căreia nervii vor fi decomprimaţi. Chirurgia fuziunii lombare minim invazive endoscopice reprezintă cea mai eficientă abordare, în urma căreia se va asigura decompresia nervilor, restabilirea alinierii iniţiale şi stabilizarea coloanei.

Disconfort şi durere la nivelul mâinilor

Un alt context medical în care tehnicile chirurgicale minim invazive dau rezultate foarte bune, este cel specific în sindromul de tunel carpian. Atunci când la nivelul palmei apar dureri şi rigiditate, precum şi amorţeli ale degetelor, înseamnă că tunelul carpian este afectat. Tunelul carpian este pasajulul îngust dintre palmă şi încheietură, unde se află nervul median şi  tendoanele flexoare.

Atunci când ţesutul care înconjoară tendoanele se inflamează, se va exercita presiune asupra nervului median. Medicul neurochirurg va face o examinare rapidă, în urma căreia va prescrie  formule de tratament medicamentos. În cazurile severe, este posibil ca acestea să nu dea rezultate, astfel că o endoscopie ULTRA minim invazivă va reprezenta cea mai indicată soluţie. Intervenţia presupune divizarea ligamentului transversal carpian, eliberându-se astfel presiunea exercitată asupra nervilor şi redând flexibilitatea degetelor. Recuperarea este foarte rapidă, iar cicatricea care va rămâne este mică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.