,

Tu știi ce conține muștarul pe care îl avem cu toții în frigider? Citește un studiu InfoCons

Posted by

Un studiu pe baza produselor tip muștar marcă proprie care se regăsesc pe piața din România a fost realizat de InfoCons, iar 39 de astfel de produse au fost analizate.

Ingredientul principal sunt boabele de muștar / semințe de muștar sau făină de muștar, iar compoziția este formată din:

  • Boabe de muștar / semințe de muștar într-o proporție cuprinsă între 10 și 55% din compoziție
  • Faină de muștar într-o proporție cuprinsă între 10 și 20% din compoziție

Din punct de vedere al menționării provenienței ingredientului principal:

  • 23% nu menționează proveniența ingredientului principal.

Din punct de vedere al ingredientului folosit în cea mai mare cantitate în compoziția muștarului marcă proprie:

  • 97,43% au drept ingredient principal apa;

Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în mustar:

  • 97,43% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari);

Numericul de aditivi alimentari variază între 0–4 :

  • 15,38% din produse au în compoziție 4 E-uri;
  • 23,07% din produse au în compoziție 3 E-uri;
  • 43,58% din produse au în compoziție 2 E-uri;
  • 15,38% din produse au în compoziție 1 E ;
  • 2,57% din produse nu au în compoziție E-uri;

Din punct de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți frecvent în muștarul marcă proprie situația se prezintă astfel:

  • 48,71% dintre produsele studiate au avut în componență caroteni/beta-caroten (E160a);
  • 46,15% dintre produsele studiate au avut în componență riboflavină (E101);
  • 38,46% dintre produsele studiate au avut în componență acid acetic (E260).

Din punct de vedere al informațiilor nutriționale regăsite în muștarul marcă proprie:

Toate produsele studiate au avut pe etichetă informațiile nutriționale per 100g produs.

  • Valoarea energetică este cuprinsa între 23 kcal și 245 kcal.
  • Cantitatea de grăsimi variază între 3g și 23,6g.
  • Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 0.2g și 0.9g.
  • Cantitatea de proteină se situează între 3g și 7.5g pentru produsele studiate.
  • Cantitatea de glucide se situează între 2.1g și 20,9g.

Din punct de vedere al cantității de sare și zaharuri:

  • Cantitatea de zaharuri este cuprinsă între 1,2g și 16,33g.
  • Cantitatea de sare este cuprinsă între 1,1g și 6,5g

„Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.

Cum poți afla toate informațiile de pe etichetele produselor într-o fracțiune de secundă?

Descarcă GRATUIT aplicația InfoCons și află numericul de aditivi alimentari, cantitatea de zahăr, cantitatea de sare și numărul de calorii din produsele scanate. Dacă ești la cumpărături sau acasa, scanează eticheta produselor pe care vrei să le consumi, pentru a afla tot ce trebuie să știi despre produsele respective”, transmit reprezentanții InfoCons.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *