Turnul Pompierilor va fi redeschis oficial astăzi. Află care e programul de vizitare – VIDEO

Posted by

În această seară, de la ora 19:00 va fi redeschis publicului larg mult așteptatul obiectiv turistic Turnul Pompierilor, după ce au fost finalizate lucrările de restaurare.

Turnul Pompierilor, situat pe strada Tipografiei, nr.17, își va deschide porțile oficial în această seară începând cu ora 19:00, a anunțat Primăria Cluj-Napoca.

Turnul Pompierilor a fost finalizat la sfârșitul anului trecut, iar noua funcțiune este de turn de belvedere. Potrivit Primăriei, turnul va reprezenta un punct de atracție pentru clujeni și turiști, prin nivelul de belvedere de la partea superioară care permite vizualizarea unei panorame de 360° asupra orașului. Acesta va funcționa și ca un spațiu de vizitare, ce poate găzdui diverse expoziții permanente sau temporare, de mici dimensiuni.

Programul de Vizitare

Programul de vizitare este zilnic între orele 10:00-18:00, în perioada sezonului cald, iar în perioada cu temperaturi scăzute programul va funcționa între orele 09:00-17:00.

Urcarea în turn se poate face prin intermediul unui lift și pe scări. 

Istoria Turnului Pompierilor

Denumirea inițială a clădirii a fost Turnul Lăcătușilor și mai apoi Turnul Săpunarilor. A fost construită în anul 1574, ca parte a celei de a doua fortificații a orașului. În prezent, turnul a rămas printre puținele clădiri medievale de apărare a Clujului care încă rezistă.

Din documentele vremii reiese că cetatea Cluj, în urma hotărârii Sfatului Oraşului, are începând cu anul 1585, observatori permanenţi pentru semnalizarea incendiilor, folosindu-se în acest scop Turnul Pompierilor.

Sute de ani mai târziu, în 1876, un incendiu devastator a distrus turnul împreună cu casele din jurul acestuia. Totuși, observatorul aflat în turn a reușit să se salveze cu ajutorul unei frânghii.

Reconstruit, turnul a fost înălțat cu încă două etaje și a fost utilizat în continuare, până în 1936, pentru observarea şi semnalizarea incendiilor, fiind cunoscut sub denumirea de “Turnul pompierilor” sau “Foişorul de foc”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *