UBB a concediat un angajat bolnav de cancer. Tribunalul Cluj: a fost un abuz

Posted by

În spatele imaginii de universitate de elită, fapt contestat acum prin excluderea din top 1000 mondial, la UBB Cluj se întâmplă tot felul de lucruri ilegale.

Cazul Marinelei Miron este unul dintre ele. Femeia a lucrat la Direcția de Resurse Umane din cadrul UBB Cluj, de unde a fost concediată abuziv în data de 9 mai 2022.

De menționat este faptul că Eleonora Marinela Miron a fost diagnostică cu o boală gravă, cancer, în 2019. Acest fapt este menționat și în sentința Tribunalului Cluj.

Numele rectorului Daniel David apare pe decizia de concediere a Eleonorei Miron
Numele rectorului Daniel David apare pe decizia de concediere a Eleonorei Miron. Sursa foto: Foaia

”În anul 2019 a fost diagnotisticată cu cancer, diagnotisticul său cuprinzând suplimentar, și o serie de afecțiuni endocrinologice și a urmat tratamentele necesare. În urma procedurilor medicale efectuate, s-au declanșat probleme medicale la nivel neurologic, iar în urma acestor afecțiuni a fost încadrată în grad de handicap grav cu asistent personal, pentru anii 2019-2021, ultimul certificat fiind în perioada de valabilitate, până la revizuirea sau în 20.10.2022”, se arată în sentința Tribunalului Cluj.

A fost concediată în ziua în care s-a făcut și reorganizarea

Eleonora Miron a fost concediată în data de 9 mai 2022. Angajata UBB a dezvăkluit în fața tribunaluli, că încă de la revenirea la locul de muncă, februarie 2021, a fost hărțuită și șicanată, de cei care conduc Direcția de Resurse Umane, asupra cărui aspect vom reveni într-un alt articol.

De asemenea, Miron ar fi descoperit faptul că UBB Cluj nu virează sumele reale reținute din impozitele pe salar, sănătate și contribuții sociale, la bugetul de stat, fapt pentru care angajații au probleme.

Deși a lipsit din motive întemeiate, fiind bolnavă de cancer, pentru anul 2021, Elenona Miron a fost notată cu calificativul ”bine”, acest aspect fiind un nou abuz.

”În aprilie 2022 mi-am verificat viramentele către Casa de Pensii și am depistat că UBB a reținut contribuții pentru unele venituri din salarii și venituri asimilate salariilor dar nu a declarat la ANAF și la Casa de Pensii Cluj. Am întocmit o situație cu neregulile constatate și le-am prezentat doamnei prorector pe Resurse Umane Muțiu Alexandra. Aceasta a alarmat conducerea și pe Directorul de Resurse Umane, Mircea Rațiu. Acesta împreuna cu soția, șef serviciu Resurse Umane Rațiu Ioana m-au concediat în data de 09.05.2022”, ne-a relata Eleonora Miron.

Cum se apără UBB Cluj

În fața instanței de judecată, UBB Cluj a susținut că a luat decizia de a restructura Direcția de Resurse Umane ca urmare a faptului că în ultimii ani au fost implementate ”aplicații informatice și prin eliminarea carnetelor de muncă”.

De asemenea, UBB Cluj a mai precizat că pe perioada în care Eleonora Miron a lipsit de la locul de muncă, ceilalți angajați au putut face față foarte bine sarcinilor de serviciu, nefiind nevoie de angajarea unei alte persoane.

Cu toate astea, Eleonora Miron ne-a relatat că pe perioada în care a lipsit de la serviciu, UBB Cluj a angajat temporar o altă persoană.

Cei de la UBB Cluj au mai susținut că i-au oferit Eleonorei Miron un alt post, la Serviciul Multiplicare, dar aceasta a refuzat.

Instanța de judecată a anulat abuzul UBB Cluj

Tribunalul Cluj, prin sentința civilă 2592/2022, din data de 3 noiembrie 2022, a anulat decizia de concediere emisă abuziv de UBB Cluj.

Judecătoarea Iulia Fadei a stabilit că angajatorul avea obligația clară de a menționa care au fost motivele concrete imputate angajatului, care impus concedierea.

”Indicarea cu claritate în materialitatea ei a situației de fapt ce a determinat această măsură, expunerea concretă a motivelor de fapt și de drept care aui determinat desființarea postului ocupă de reclamantă”, se arată în sentința Tribunalui Cluj.

Procesul a avut parte doar de un termen de judecată, deoarece situația a fost foarte clară de la început, concluzia fiind una singură: abuzul de lege al celor de la UBB Cluj.

Decizia de concediere a fost anulată, sentința fiind definitivă după ce UBB Cluj nu a mai formulat apel. În plus, Eleonora Miron a primit toate drepturile salariale pentru lunile în care a fost șomeră. De asemenea, această perioadă i-a fost recunoscută vechime în muncă.

Eleonora Miron lucrează, azi, tot la Direcția de Resurse Umane din cadrul UBB Cluj.

14 răspunsuri

 1. Avatar Doru
  Doru
 2. Avatar Vasile Vasile
  Vasile Vasile
 3. Avatar Dinu
  Dinu
 4. Avatar Nana
  Nana
 5. Avatar Florin Lupas
  Florin Lupas
 6. Avatar Florin Lupas
  Florin Lupas
 7. Avatar Doru
  Doru
 8. Avatar Cici
  Cici
 9. Avatar Cici
  Cici
 10. Avatar Cici
  Cici
 11. Avatar xyz
  xyz
 12. Avatar Komornic
  Komornic
 13. Avatar Sorinel
  Sorinel
 14. Avatar Andreea Miron
  Andreea Miron

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *