Acasă EVENIMENTE UDMR luptă la baionetă pentru a păstra prefectul maghiar la Cluj. Budapesta...

UDMR luptă la baionetă pentru a păstra prefectul maghiar la Cluj. Budapesta a transmis ordine clare

0
 
Deputatul UDMR de Cluj, Csoma Botond a declarat că UDMR va discuta foarte serios cu cei de la PNL, ca actualul prefect de Cluj, Tasnadi Szilard să rămână ân funcție. Potrivit lui Botond, UDMR va negocia această poziție.
 
Liderii PNL au precizat că UDMR este un aliat de bază al partidului dar că poziția de prefect de Cluj nu se va negocia, nici acum și nici pe viitor.
 
Alte surse politice ne-au declarat că Budapesta a transmis ordine clare ca prefectul de Cluj să fie menținut cu orice preț, fiind o ”perlă” a a Transilvaniei condusă de un maghiar.
 
Coaliţia PSD+UDMR+PNL a avansat pe tema împărţirii prefecţilor la nivel naţional, fiind stabilit principiul de bază după care va fi alocat reprezentantul Guvernului în teritoriu, o primă piatră de hotar a negocierilor în condiţiile în care existau mai multe variante de lucru.
 
„Unde este preşedinte al Consiliului Judeţean va fi şi un prefect de la acelaşi partid. Poate să existe una sau două excepţii, dar asta este regula de bază. Aceasta a fost regula la care s-a ajuns până la urmă, vom încerca să compensăm în celelalte filiale cu alte funcţii. Există peste 140 de funcţii. Cine nu ia prefect va avea o altă funcţie”, a subliniat Florin Cîţu după negocierile de miercuri seară.
 
Varianta aceasta de distribuire a prefecţilor a avut loc la presiunea liderilor liberali puternici din teritoriu, dar mai ales la lobby-ul făcut de organizaţiile social-democrate din Muntenia, Oltenia şi Moldova.
 
Cei de la PSD vor prefecți în județele Brăila, Bacău, Dolj, Mehedinţi şi Teleorman unde partidul a avut rezultate de peste 40% la ultimele parlamentare.

Discuții serioase pentru prefectul de Cluj

Pentru a arăta că PNL a obţinut o funcţie mult râvnită, Cîţu a anunţat, deşi nu este bătută în cuie decizia, că organizaţia Cluj va avea de data aceasta reprezentantul Guvernului în teritoriu, după ce Orban pierdut-o la ultimele negocieri, revenind UDMR.
 

Însă formaţiunea condusă de Kelemen Hunor a precizat imediat că negocierile nu sunt încheiate, prin vocea liderului de grup de la Camera Deputaţilor, Csoma Botond, cel care a subliniat că UDMR va încerca să convingă PNL să lase tot prefectul de origine maghiară. De altfel, UDMR nu e prea încântat nici de cedarea Prefecturii Arad (unde şef de CJ este un liberal). În prezent, Uniunea are cinci prefecţi – Arad, Cluj, Covasna, Sălaj şi Satu Mare, iar potrivit noului algoritm şi împărţelii, ar avea dreptul la doar patru oameni, iar judeţele cu şef de CJ de la UDMR sunt Covasna, Harghita, Mureş şi Satu Mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.