Ultimul cizmar al Clujului își caută ucenic

Posted by

Meseriile tradiționale, precum cele de blănar, cizmar sau croitor sunt de mult pe cale de dispariție. Grigore Lup ultimul cizmar autentic.

Undeva pe strada Dâmboviței, din Cluj Napoca, ultimul cizmar autentic din Cluj, își face meseria zi de zi.

Grigore Lup a ajuns să dea un anunț pe o rețea de socializare pentru a căuta un ucenic. Din toată inima crede că mai există, undeva, un tânăr care vrea să învețe meserie de la el. L-ar învăța cu tot dragul toate secretele pe care, la rândul lui, le-a învățat de meșter.

”Îmi doresc ca cineva la Cluj să ducă tradiția mai departe. Am rămas in Cluj singurul cizmar cu prăvălie care mai încalță persoane care nu găsesc încălțăminte după picior în marile magazine”, spune cizmarul. 

Meseriaș de la 16 ani. Grigore Lup ultimul cizmar autentic

Povestea lui Grigore Lup, un moroșan stabilit la Cluj, începe acum mai bine de 40 de ani. A învîțat la un liceu din Cluj, de unde a fost respins deoarece nu avea vederea bună.

Apoi, norocul i-a surâns în ultima clipă, chiar pe peronu Gării CFR din Cluj Napoca, înainte să se urce în trenul care urma să îl ducă acasă.

” În gara din Cluj m-am întâlnit cu domnul diriginte și nu m-a lăsat să plec. M-a dus la el acasă, în Mănăştur. Iniţial a vrut să mă ducă în Baciu, la o brutărie. Dar fiindcă ploua, nu am mai mers până acolo. Domnul diriginte mi-a zis să intrăm la Casa de Modă, fiindcă ştia el acolo o femeie de serviciu. Acolo au zis că poate mă angajează, deşi când m-a văzut unul dintre meseriaşi i-a spus domnului diriginte: «Din ăsta nu o să iasă niciodată cizmar!» Am avut noroc că am stat lângă un cizmar foarte bun, Szekely Andrei. A fost cel mai bun cizmar din Cluj. Am stat lângă el şi am învăţat meserie!”, povesteşte Grigore Lup.

Face cizme din piele și pantofi de toate felurile

Afacerea lui Grigore Lup este care îi asigură un venit constant, din care poate să trăiască bine.

În fiecarezi, atelierul de cizmărie este deschis de la șapte la trei după masa. Cei mai mulți clienți îi are din zona dansurilor populare, domeniu unde este nevoie de cizme de calitate. Lup produce în medie, între 10 și 15 perechi de încălţăminte pe zi.

„Lucrez de la 16 ani. Sunt din comuna Chiuiești. Am venit la Cluj, am făcut un curs de calificare la Casa de Modă, iar după şase luni am fost angajat”, povestește acesta.

Primul loc de muncă al cizmarului modern a fost la Casa de Modă din Cluj. A lucrat acolo, până în anul 2001, când totul s-a privatizat.

Și-a deschis propria afacere

Așa că a fost nevoit să își deschidă propriul atelier, iar pentru asta și-a făcut și o firmă Axa Magnolia SRL.

”Am plecat de la Casa de Modă, mi-am închiriat o cameră în Mărăşti, unde am început să confecţionez încălţăminte pentru copii. Era să dau faliment, pentru că nu poţi pune un preţ bun la încălţămintea pentru copii. Am lucrat acolo în continuare, iar la un moment dat am avut noroc că un alt cizmar din zonă s-a pensionat. Avea patru angajaţi şi i-a dat în somaj. Dacă angajai şomeri în acea perioadă, statul îţi dădea un mic salariu pentru ei. I-am luat pe cei patru, erau două fete şi doi băieţi şi am continuat să lucrăm. A fost greu. Am mers mult la târguri, la Negreni, la Baia Mare, am umblat mult”, povestește acesta.

L-a salvat încălţămintea tradiţională

Văzând că lucrurile se mișcă atât de greu, cizmarul a căutat o branșă mai puțin exploatată și astfel a început să confecționeze încălțăminte tradițională pentru diferite ansambluri populare din țară.

„Prima colaborare cu zona artistică a fost cea cu Teatrul Național din Cluj-Napoca. Apoi am început să colaborez cu primăriile. M-a salvat efectiv încălțămintea tradițională. Nu mai ştiam cum să o scot la capăt. Am văzut că sunt ansambluri multe, iar primăriile te plătesc, chiar dacă cu ceva întârziere”, a mai povestit Grigore Lup.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *