Ultranaționaliștii sună adunarea la manifestația patriotică de la Crucea Iancului din Mărișel

Posted by

Ultranaționaliștii sună adunarea la manifestația patriotică de la Crucea Iancului din Mărișel. Toți moții din Ardeal vor veni pentru a lua parte la a 49-a ediție a tradiționalei manifestații patriotice de la Crucea Iancului, din Mărișel.

Ultranaționaliștii sună adunarea la manifestația patriotică de la Crucea Iancului
Ultranaționaliștii sună adunarea la manifestația patriotică de la Crucea Iancului

Evenimentul va avea loc duminică, 14 iulie 2024, în comuna Mărișel. Este organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT Cluj). Primăria și Consiliul Local Mărișel este co-irganizator.

Această manifestare anuală adună mii de participanți, atât moți, cât și turiști din țară și străinătate.

Avram Iancu, omagiat în acest an 

2024 este proclamat „Anul Avram Iancu” de Parlamentul României și aduce o semnificație deosebită sărbătorii, care se desfășoară de peste 170 de ani în cinstea „Crăișorului Munților” și a moților din timpul Revoluției de la 1848.

Ajunsă la cea de-a 49-a ediție, această sărbătoare este considerată cea mai mare manifestare de acest gen din județul Cluj.

Programul evenimentelor

Activitățile vor începe la ora 12:00 cu o slujbă de pomenire la monumentul „Crucea Iancului” din zona Fântânele.  Acolo vor avea loc depuneri de coroane și jerbe de flori, precum și discursuri ale oficialităților locale și județene.

De la ora 13:30, pe platoul de la Crucea Iancului, participanții vor avea ocazia să se bucure de un spectacol folcloric de excepție. Vor cânta artiști și ansambluri folclorice de renume, în acompaniamentul Orchestrei profesioniste „Cununa Transilvană”, dirijată de Tudor Căucean.

Cine sunt invitații speciali

Printre invitații speciali se numără: Nicoleta Voica, Adrian Neamțu (taragot) și Mihai Mariș (taragot). Pe scena evenimentului vor urca „Horitorii Clujului”, precum și tinerii interpreți clujeni și mulți alți tineri talentați.

Avram Iancu – simbolul Revoluției 1848

Avram Iancu a rămas un simbol al luptei pentru drepturile românilor din Transilvania în timpul Revoluției de la 1848-1849.

A devenit cunoscut prin curajul său, hotărârea neclintită și viziunea strategică în conducerea mișcărilor de rezistență împotriva autorităților habsburgice și a trupelor imperiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *