,

Un cercetător clujean a lansat un avertisment în privința viitorului Parc de Est

Posted by

Biologul clujean Tibor Hartel trage un semnal de alarmă către administrația orașului să aibă grijă de arbori și să nu taie fără discernământ din zona lacurilor Gheorgheni în timpul amenajării Parcului Est.

„Avem foarte mare nevoie de arbori și este important ca să reducem riscul accidentelor prin comportamente adecvate. Și nu doar prin tăierea arborilor. Este necesar să realizăm importanța adaptării culturale și comportamentale în contextul amplificării manifestărilor climatice extreme în Cluj și în România.

Arborii ne protejează de unele trăsături ale acestor manifestări (caniculă, șoc termic), deci avem și vom avea mare nevoie de arbori. Cele 2 mesaje pentru primării sunt evaluarea riscului acestor accidente bazat pe fiecare arbore și informarea oamenilor despre ce este bine și ce nu este bine din punct de vedere comportamental în preajma acestor arbori.

Nu recomand entuziasmul în utilizarea drujbei pentru că un arbore precum salcia din poză (Parcul Est, Cluj) este și valoare naturală extraordinar de mare și s-a format în zeci de ani. Nu putem substitui această valoare”, a scris biologul clujean.

Cercetătorul a venit și cu argumente din studiile internaționale efectuate

„Riscul de a fi accidentat grav sau mortal de către ramurile căzute ale arborilor sau chiar de arborii căzuți este foarte mic. Un studiu din Marea Britanie, țară cu densitate mare de oameni, arată că riscul de a fi accidentat grav sau omorât de arbori (crengi rupte sau arbori căzuți) este de unul la 1 la 10 milioane.

Riscul unui accident grav cu mașina este mai mare la o singură excursie de weekend de 320 km decât riscul unei accidentări grave din cauza arborilor și crengile lor căzute pe parcursul unui an. Accidentele cauzate de arbori se întâmplă mai ales în perioade cu vânt puternic.

În aceste perioade este deci recomandat să nu stăm în preajma arborilor. Statisticile de mai sus sunt aproximativ valabile și pentru Australia și pentru SUA. În aceste țări riscul este mai ridicat ca în Marea Britanie, dar cu mult sub 1/1 milion, iar accidentele de acolo sunt mai frecvente și datorită manifestărilor climatice mai puternice/extreme în aceste continente.

Evident că în aceste cazuri te omoară mai degrabă vântul extrem / tornada decât arborii; oricum, cauza morții / accidentului în asemenea cazuri este o întrebare existențială importantă și relevantă pentru relația om-arbore. Informațiile le-am primit de la David Evans și Jill Butler (Ancient Tree Forum, Marea Britanie)”, a conchis Hartel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *