,

Un colț de rai din Alba – Una dintre cele mai frumoase mănăstiri din Transilvania

Posted by

Un colț de rai din Alba este Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Dumbrava. Un loc desprins parcă din basme, astfel poate fi descris frumosul lăcaș de cult unde sunt îngrijiți sute de copii orfani și bătrâni singuri.

Un colț de rai din Alba - Mănăstirea "Sfântul Mare Mucenic Dimitrie" din Dumbrava
Un colț de rai din Alba – Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Dumbrava

Așezată într-un loc pitoresc din localitatea Dumbrava, Mănăstirea Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de mir nu lipsește din niciun program de pelerinaj din România. Accesul se face de la drumul european E81 între Alba Iulia-Cluj Napoca. Încă de cum pătrunzi în acest loc minunat, desprins parcă din Rai, te întâmpină o grădină superbă, cu flori de toate soiurile, multă verdeață și fântâni arteziene care îți dau impresia că nu ai fi în România. Totul e la superlativ, totul e bine îngrijit.   

Curtea interioară este una extrem de bine întreținută, fiind valabilă vorba clasică, „omul sfințește locul”. Aici, la Mănăstirea Dumbrava, sunt oameni harnici și dedicați, care au grijă de acest micuț lăcaș de cult.

„Mănăstirea fotbaliștilor”, susținută de generalul Iordănescu

E o adevărată bucurie să vii la Dumbrava și să poposești preț de câteva ore la frumoasa mănăstire care poartă hramul Sfântului Dimitrie. Piatra de temelie a fost pusă la 26 octombrie 1996, de către I.P.S. Andrei al Alba-Iuliei, actualul Mitropolit al Clujului. Aici, în 1703, a fost martirizat preotul Ioan pentru apărarea dreptei credințe, fiind ars de viu într-o căpiță de fân. În 1998, Biserica și chiliile au fost sfințite de Sfântul Dimitrie. 

Întreaga mănăstire a fost ridicată sub forma unei cetăți, având o clopotniță la intrare și biserica în centru. 

Unul dintre cei care au contribuit la ridicarea acestei biserici este fostul selecționer al echipei naționale, Anghel Iordănescu. Acesta a contribuit financiar la construirea ei, alături de mai mulți fotbaliști din echipa națională.

De altfel, este și supranumită „mănăstirea fotbaliștilor”, fiind o adevărată casă a primei reprezentative pe vremea când era antrenată de cel poreclit „Tata Puiu”.

Icoana făcătoare de minuni de la Dumbrava

Lăcașul de cult adăpostește și o icoană făcătoare de minuni, găsită în tencuiala de pe bolta bisericii din Dumbravă, satul aflat peste deal de mănăstire. Ea a fost ascunsă, cel mai probabil, de mai mulți credincioși care au dorit să o protejeze. Icoana este din anul 1700, iar când a fost descoperită într-un moloz și adusă la mănăstire, ea a început să lăcrimeze. De atunci, foarte mulți turiști români și străini vin la Dumbrava să se închine la această icoană a Maicii Domnului.

Merită să vizitați Mănăstirea Dumbrava

Dacă vreodată aveți drum prin Transilvania sau treceți prin Alba, merită să faceți o oprire la Dumbrava, pentru a vă bucura de câteva ore de liniște într-un cadru minunat. Oamenii sufletiști de aici sunt niște adevărați gospodari, care îngrijesc acest loc ca pe propriul lor cămin. 

Între timp, la Dumbrava a devenit un adevărat centru social. Aici sunt îngrijiți oameni vârstnici singuri, copii orfani sau mame singure. Toți își găsesc aici un refugiu familial. Refugiul de la Dumbrava.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *