, ,

Un cunoscut oncolog clujean aplică o noua terapie care salvează de la moarte sigură sute de pacienti. Tratamentul este gratuit și se face cu aparatură medicală de ultimă generație

Posted by

Radioterapia stereotaxică este o procedură care salvează bolnavii cu cancer. Tratamentul se face la Cluj, gratuit, de către o echipă de medici oncologi, condusă de cunoscutul medic radioterapeut Claudiu Hopîrtean, de la Clinica Medisprof.

Metoda de tratament este o formă foarte precisă de radioterapie, care a fost inițial dezvoltată pentru a trata tumori mici și anomalii funcționale ale creierului.

Procedura medicală consă în aplicarea de radiații de înaltă precizie, unde distribuția este exactă cu o marja de sub un milimetru, în locuri unde medicii chirurgi nu pot ajunge. Metoda este acum aplicată și pentru tratamentul tumorilor corporale printr-o procedură cunoscută ca radioterapie corporală stereotactică (SBRT).

Rata de supraviețuire s-a dublat

Studiile arată că acest tratament duce la o rată de supraviețuire, crescută, cifrele arătând că peste 40 la sută dintre pacienții supuși acestei metode medicale supraviețuiesc unei perioade mai mari de cinci ani.

„Metoda constă în livrarea unei doze foarte mari de iradiere într-o singură ședință de tratament. Radichirugia se pretează la tumori cerebrale, vertebrale, pancreatice și pulmonare. Este o tehnică de foarte mare precizie neavând niciun fel de impact asupra calității vieții pacientului”, a spus doctorul Hopîrtean.

Este o procedură nedureroasă iși neinvazivă

Numărul maxim de ședințe pot ajunge la zece, dar cel mai adesea se folosesc una, trei sau cinci, cu pauză între acestea.

„Pacientul vine, își efectuează tratamentul, după care se poate întoarce la familia lui și la obiceiurile sale zilnice. Este o metodă nouă efectuată cu un accelarator liniar. Până acum la clinica noastră au beneficiat în jur de 600 de persoane de această terapie, fie indiferent că vorbind de radioterapie stereotactică, fie că vorbim de radiochirurgie. Evaluarea se face după două-trei luni”, a mai spus doctorul Hopîrtean.

Medicul clujean a mai spus că există dovezi clare că această terapie funcționează și că tumorile tratate au fost distruse.

„Procedura este foarte bine că există, că sunt dovezi științifice clare că ar putea aduce beneficii certe. Vă pot spune exemple concrete. Subt dovezi în anumite localizări că ar putea fi comparată cu chirurgia”, a mai precizat medicul clujean.

28 de răspunsuri

 1. Avatar Copil cozmina
  Copil cozmina
 2. Avatar Monica Gavriș
  Monica Gavriș
 3. Avatar Dobre Florentina
  Dobre Florentina
 4. Avatar Surugiu
  Surugiu
 5. Avatar Par Daniel Daniel
  Par Daniel Daniel
 6. Avatar Par Daniel Daniel
  Par Daniel Daniel
  1. Avatar Demian Nadia
   Demian Nadia
 7. Avatar Cosmin PlayRadio.
  Cosmin PlayRadio.
  1. Avatar Liviu Radu
   Liviu Radu
 8. Avatar Ciocan Mihaela
  Ciocan Mihaela
 9. Avatar Elena Capitan
  Elena Capitan
 10. Avatar Boțan Veronica
  Boțan Veronica
 11. Avatar Ciuta Minadora
  Ciuta Minadora
 12. Avatar Loredana Lopataru
  Loredana Lopataru
 13. Avatar Brian
  Brian
 14. Avatar Liviu Radu
  Liviu Radu
 15. Avatar Liviu Radu
  Liviu Radu
 16. Avatar Liviu Radu
  Liviu Radu
 17. Avatar LR
  LR
 18. Avatar Radulescu Ion
  Radulescu Ion
 19. Avatar Lesch ionel
  Lesch ionel
 20. Avatar Anita
  Anita
 21. Avatar Lauran Crina
  Lauran Crina
 22. Avatar Mihai Gomoiu
  Mihai Gomoiu
 23. Avatar Eniko
  Eniko
  1. Avatar Lenu
   Lenu
 24. Avatar kisgyorgy blanca
  kisgyorgy blanca
 25. Avatar Cristina Gligore
  Cristina Gligore

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *