Un tânăr din Italia care a venit la Cluj Napoca a postat mai multe filme despre frumusețea orașului, a clădirilor vechi dar și a bisericilor.
”Sunt în Cluj Napoca și sunt Piața Unirii, una dintre cele mai frumoase din toată România. Aici se află și Biserica Sfântul Mihail. Piața Unirii e plină de magazine și de locale”, spune italianul.
Oamenii din Cluj Napoca au fost și ei lăudați, pentru atenția cu care se îmbracă, dar și despre cum își asortează culorile.
Toată istoria Clujului în câteva secunde
Apoi, tânărul italian a ajuns în Piața Muzeului, una dintre cele mai vechi din oraș. Aici se află cunoscutul obelisc, construit în 1817 de împărăteasa austriacă Carolina Augusta împreună cu soțul ei, împăratul Francisc I. Cei doi monarhi au ajuns la Cluj, cu scopul de a întări loialitatea supușilor din această parte a imperiului.

Obeliscul din Piata Muzeului. Sursa foto: dli.ro
Turistul italian a ajuns și pe strada Regele Ferdinand, unde clădirile construite în diferite stiluri arhitectonice, sunt prezente în număr mare. În această zonă se află un număr mare de palate construite de foști nobili maghiari.
De exemplu Palatul Babos aflat pe strada Regele Ferdinand nr. 38. Numele îl poartă după primul proprietar, Babos Sandor. Clădirea a fost construită ca o replică la altă clădire din Cluj-Napoca, Palatul Szeky. Acesta din urmă a fost realizat în 1893, de o familie de farmacişti, cu scopul de a fi un edificiu neogotic. Locuitorii de cealaltă parte a Podului Mare (actuala stradă Ferdinand) au simţit că această construcţie este un afront, şi, cum nu puteau să se lase mai prejos, au ridicat Palatul Babos, în aceeaşi perioadă.
Palatul Curții de Apel
Toate clădirile importante din Cluj Napoca au fost surprinse de turistul italian, precum Teatrul Național, Palatul de Justiție, în care funcționează Curtea de Apel Cluj, sau cladirile mai moderne din Piața Mihai Viteazu.
În prezent Curtea de Apel Cluj funcţionează în Palatul Justitiei Cluj, imobil proprietate a Ministerului Justiţiei, construit pentru această activitate între anii 1898–1902, clădire de o deosebită valoare arhitectonică, monument istoric şi de arhitectură catalogat.

Palatul Curții de Apel Cluj. Sursa foto: Curtea de Apel
Clădirea face parte din ansamblul arhitectural Piaţa Victoriei ce mai cuprinde: Clădirea Operei Române şi Teatrul Naţional, Clădirea Prefecturii, sediul Finanţelor, Direcţia Căilor Ferate, Direcţia Silvică (în prezent Seminarul Teologic), toate fiind construite ca palate încăpătoare, cu adiţionări de încăperi concepute ca birouri, cu intrări şi scări monumentale urcând spre saloanele de şedinţă şi festivităţi.
