Muzeul Apei Leonida Truță și-a redeschis porțile pentru vizitatori luni, 20 februarie, după ce a trecut printr-un amplu proces de modernizare, urmând să fie reluate și activitățile din cadrul Programului Educațional pentru copii și tineri pe teme de protecția surselor de apă și a mediului.
Astfel, accesul publicului este gratuit și se face în baza unei solicitări transmise pe adresa de e-mail muzeulapei@casomes.ro sau la numărul de telefon 0374-340.000, interior 1029.
Când poate fi vizitat
Vizitele se pot efectua în intervalul orar 08-17 (08-19 în perioada martie-septembrie).
Ca o expresie a dedicării în cadrul acestui program, Compania de Apă Someș va inaugura la aceeași locație și trei laboratoare pentru copii, unde se vor putea desfășura, sub îndrumarea personalului Companiei, activități aplicate legate de tema apei și a mediului.
Are o tradiție de 31 de ani
La data de 14 octombrie 1992, Compania de Apă Someș S.A., pe atunci Regia Autonomă Judeţeană Apă-Canal Cluj, inaugura primul şi singurul Muzeu al Apei din România la acea dată, unul dintre puținele de acest gen din întreaga lume.
Acesta este situat pe raza comunei Florești și a fost amenajat într-un cadru natural deosebit, în clădirea primei stații de pompare de la sursa subterană, pusă în funcțiune în anul 1898.
Din anul 2017, Compania de Apă Someș S.A. prin Muzeul Apei „Leonida Truță”, este co-inițiator și membru fondator al Rețelei Globale a Muzeelor de Apă, asociație internațională de profil care azi reunește peste 80 de Muzee ale apei de pe cinci continente și care este beneficiară a două Rezoluții de sprijin din partea UNESCO.